Böckerna väger mer än ett kilo vardera, konstaterar naturfotografen Jonas Falck.
– Att ge ut två fotoböcker samtidigt är kanske lite vågat men jag insåg att materialet behövde delas upp. Det är inte en del ett och en del två, de är parallella.
Ena boken skildrar naturen i norra Europa, från orkidéer på Öland upp till nordligaste Norge där lunnefåglarna svävar över snöklädda klippor. Den andra tar med läsaren på resor i Ungern, Italien och Spanien. Som titeln "Naturens vingslag" (med undertitlarna "Sverige och Nordnorge" respektive "södra Europa") antyder är bevingade djur något överrepresenterade bland motiven.
– Jag har ett naturintresse sedan barnsben, säger Jonas Falck, som även är biolog och strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.
– Fågelskådning fick mig att börja fotografera. Genom kameran hittade jag mycket annat vackert. Skådandet utvecklades till ett skapande.
I böckerna finns text med fakta om bilderna. Latinska namn anges på växter och djur men i övrigt inte så många detaljer.
– Jag har lagt texten på en nivå som alla kan få ut något av, säger Jonas Falck.
Främst hoppas han inspirera folk att upptäcka naturen. Det är det väsentliga för honom själv när han fotar, oavsett om han är i Andalusien eller på dagsutflykt i Hågadalen, som han bor nära. Jonas Falck tillhör inte sorten som ständigt har kameran i beredskap ifall inspirationen skulle falla på, utan avsätter tid då han fokuserar helhjärtat på fotografering.
– Kameran ska ut och jag följer med. Jag delar intresset med min fru och det är lika ofta hon som tar initiativ till fotoutflykter.
Ibland är efterbehandlingsarbetet sparsamt, han kan då nöja sig med att justera ljus och kontraster. I andra fall använder Jonas Falck redigeringsprogrammet för effekter.
– En del verkar lägga heder i att knappt redigera alls. Är man duktig då? För mig spelar det ingen roll, även om det mesta arbetet görs genom kameran och dess inställningar. Jag vill skapa en bild jag gillar och som talar till andra.
I boken om södra Europa finns ett avsnitt om kamerafunktioner och bildkomposition. Jonas Falcks råd till den som vill utvecklas som fotograf är att inte vara rädd att göra "fel".
– Våga pröva! Det är också bra att fota tillsammans med andra. I sociala medier är det "like, like", det är sällan man diskuterar bilder i dag men det är väldigt roligt.
Jonas Falcks böcker är utgivna på egna förlaget Photo300.