Han deltar i tävlingen med en serie bilder, sex stycken tagna i Tjäderleksmossens naturreservat i Almunge, vintern 2021.
– Jag var där som en vanlig friluftsbesökare och hade med mig drönaren vars kamera jag vinklade ner. Jag använder en speciell teknik som gör att mönster och färger framträder och det blir ett dynamiskt djup. Isen med sina blåsor framträder närmast som en inverterad stjärnhimmel, som nebulosor. Och där låg en eka som såg mystisk ut och som jag ville ha med, säger Gabriel Gumucio.
Han har fotograferat Uppsala uppifrån sedan fem år. Sedan 2020 har han gett ut en väggalmanacka med bilder av Uppsala från ovan som säljs bland annat via UNT. Han berättar att han har en handkontroll till drönaren där han kan se en realtidsbild så han vet vad drönaren ser. Han kan vinkla åt alla håll för att få det bildutsnitt han vill ha.
– Drönaren är som ett öga som kan flyga som en fågel och jag kan fota ställen där ingen annan kan komma åt varken med flygplan eller helikopter. Jag kan upptäcka syner som ingen sett. Det är väldigt roligt, säger Gabriel Gumucio och fortsätter entusiastiskt:
– Man uppfattar skala på ett annat sätt. Jag fotograferade under Fallens dag i Älvkarleby. Jag tog en bild av forsens framfart och bron över. Då ser man verkligen skillnaden i skalan mellan människor och naturens vatten som dånar fram.
Gabriel Gumucio arbetar heltid som fotograf, filmproducent och med en egen youtubekanal där han berättar om sevärdheter i Uppsala.