Uppsalafotograf skildrar livet på spanska solkusten

I tre olika spanska kuststäder skildrar Uppsalafotografen Kicki Lundgren Spaniensvenskarnas liv. Från den välmående boulespelaren till de fattigaste som inte har råd med resan hem till nord.

Bilden är från en svensk restaurang i Fuengirola där bandet "Luleå Brothers" spelar livemusik nästan varje vecka.

Bilden är från en svensk restaurang i Fuengirola där bandet "Luleå Brothers" spelar livemusik nästan varje vecka.

Foto: Kicki Lundgren

Fotografi2022-08-13 07:00

Bilder på pensionärer som vandrar och sover på stranden blandas med fotografier på pensionärer som spelar boule. Fotoboken "Los viejos" av fotografen Kicki Lundgren kom till 2018–2021. Då fotograferade hon pensionärer som helt eller på deltid bosatt sig på Costa del Sol eller Costa Blanca i Spanien. Hon tog kontakt med olika föreningar och fick följa med pensionärerna hem eller på olika aktiviteter. De flesta hon fotograferat har flyttat dit från Sverige men hon har även mött pensionärer från övriga Skandinavien och från Storbritannien. Även om Spaniensvenskarna mest umgås sinsemellan skiljer de sig åt. Där finns välbeställda och medelklass men även människor med sämre ekonomiska villkor.

 – Platsen speglar livet i Sverige, det finns svenska läkare, mäklare och affärer, som i Sverige fast med finare väder. Jag träffade en kvinna som bodde i en tvåa. Hon sa till mig att det fanns en lägenhet till salu bredvid henne för 800 000 kronor. Den hade jag också kunnat köpa om jag hade sålt min lägenhet i Uppsala, det trodde jag inte. Till och med hemlösa flyttar till Spanien för att det är lättare att leva i ett varmt land på vintern. En kvinna tyckte jag riktigt synd om. Hon hyrde en lägenhet och hade inte råd att åka hem till Norge för att hälsa på sitt barnbarn, säger Kicki Lundgren. 

Vi träffas på café Årummet i centrala Uppsala. Med en varsin kopp grönt te sätter vi oss längst in i lokalen. Där är det ganska folktomt, de flesta sitter ute i solvärmen.

Jag har alltid fotat människor, jag har övat mig. När jag ser den där bilden i huvudet som jag vill ta blir jag så motiverad. De jag frågar blir ofta smickrade, det är sällan någon säger nej. Jag bara gör det, frågar, så funkar det sen. Man ska inte tänka så mycket då blir det konstruerat och stelt, säger hon.

Hon var ute i Uppsala en sista april och fotograferade. Det var få äldre ute men hon drogs till att fotografera dem och funderade sedan på hur hon skulle kunna göra det på ett mer strukturerat sätt.

– Där jag bor i Luthagen är det många äldre men det kändes som en tråkig miljö att fotografera i. Jag ville göra det roligare. Jag träffade en person som hade kompisar i Nerja så då valde jag att åka dit och börja där.

Kicki Lundgren fotograferar i nuet. Hon planerar inte i detalj utan tar en massa bilder i ögonblicket och väljer efteråt. Hon arrangerar inga bilder även om hon kan leda in människor till en bild hon vill ta.

– Den badande kvinnan var uppe på stranden och jag frågade henne: Ska du inte bada nu? Jag hann precis byta till min undervattenskamera och gå i vattnet. Jag tog bilden och precis när jag gjort det kom en stor våg som kastade omkull både mig och kameran, men det gick bra.

I slutet av 1980-talet lånade hon en kamera av en vän och fastnade direkt. Hon hoppade av jobbet som förskolelärare och kom in på en treårig fotoutbildning på Nordens Fotoskola Biskops Arnö som på den tiden var tydligt inriktad på egna projekt inom dokumentär fotografi. Hon hade bland andra fotografen Tuija Lindström som lärare.

– Jag åkte till Kurdistan för ett projekt och tyckte att alla mina bilder var dåliga när jag kom hem, men hon uppmuntrade mig och sa att de var fantastiska. Jag har fortsatt att fotografera för min egen skull, på fritiden. Jag tror inte jag är så bra på att ta uppdrag. Jag vill göra det jag vill.

Kicki Lundgren

Bor: Luthagen

Familj: Sambo, två vuxna barn

Arbete: Infoteket om funktionshinder, fotograferar på fritiden

Intressen: Foto, simning, hon simtränade som ung, havet

Aktuell: Fotoboken "Los viejos" släpps den 27 augusti i samband med en utställning med samma namn på Galleri Kontrast i Stockholm. Boken innehåller även en text av Anna Gavanas, forskare och socialantropolog.

Framtida projekt: "Winterdip" vinterbadare i Sverige, "Tempelhofer feld" i Berlin där hon fotograferar människor i rekreation. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!