Och vinnaren är...

Tävlingen Årets bild är som en guidad tur genom året som gick. Nu är det Uppsalas tur att vara värd för evenemanget. På lördag avslöjas vinnarna och i år slås ett rekord.

När Tess Asplund ställde sig framför en nazistdemonstration i Borlänge den 1 maj 2016 tog frilansfotograf David Lundgren Årets bild 2017.

När Tess Asplund ställde sig framför en nazistdemonstration i Borlänge den 1 maj 2016 tog frilansfotograf David Lundgren Årets bild 2017.

Foto: David Lundgren Frilans/Expo

Foto2018-02-28 06:00

Det var svårt för juryn att sålla bland alla bilder från terrordådet på Drottninggatan den 7 mars 2017. Den händelsen dominerade tävlingen Årets bild denna gång. Sportbilder är också alltid kluriga att välja mellan – vilken bild säger mest?

Böckerna där de vinnande fotografierna samlas är som en tidsspegel. Tävlingens fokus ligger på nyhetshändelserna under året som gick. Till exempel brukar aktuella oroshärdar i världen avspeglas. Den här gången var det mycket från Mozul och Sudan.

– I dag har bara ett fåtal svenska medieföretag ekonomiska resurser att skicka medarbetare till de stora konflikterna. Naturligtvis levererar de ett starkt och unikt material, säger Göran Stenberg.

Han är ordförande i Årets Bild AB och var fotograf på Helsingborgs dagblad i tre decennier. Nu frilansar han som skribent. Den tidigare ordföranden Christer Elderud har ett lika långt förflutet som fotograf på Östgöta Correspondenten. De har varit med och arrangerat Årets bild i tio år.

Vi träffas på Upplandsmuseet. I år är det nämligen första gången Uppsala står som värd för tävlingen. Galan hålls på konserthuset på lördag och utställningen öppnar samma dag på Upplandsmuseet. Där ska den hänga i nästan fyra veckor innan den vandrar vidare. Hemlighetsmakeriet kring bilderna är kompakt, inget får läcka ut.

Ända sedan 1942 har fototävlingen Årets bild arrangerats av den ideella organisationen Pressfotografernas klubb (PFK). I början var det bara en prisvinnare, men då var det också väldigt få medlemmar i PFK och därmed få tävlande eftersom medlemskap är ett krav. På senare år har tävlingsbidragen legat mellan 3 500 och 5 000.

I år är det 16 klasser och 24 nominerade fotografer. Kvinnorna står för en tredjedel, vilket är rekord. Tidigare år har tävlingen annars fått kritik för att den har för få nominerade kvinnor.

– Men de måste skicka in sina bilder. Gör de inte det har de så klart inga chanser att vinna pris, konstaterar Christer Elderud.

Flest bidrag brukar kategorierna Porträtt, Porträttserie och Vardagsliv Sverige få. De minsta kategorierna är Multimedia och Reportage utland.

Vilka priser är finast att få?

– Årets bild är topp, topp, topp, säger Christer Elderud och gör en segergest med händerna i luften.

– Årets fotograf är snäppet under, fortsätter han.

Mellan övriga kategorier finns ingen statusskillnad.

Klassiska pressbilder har inte har så stor chans numera.

– För att placera sig måste man ta bilden till en högre nivå, säger Göran Stenberg.

Svartvitt har blivit populärt igen, det används ofta för att skildra svårt lidande. En annan trend är färre kalasjnikovs och döda människor på marken, mindre blod och död. Krig skildras fortfarande, men utan vapen i bild och med mer känsla och stämning.

– Nu är det människorna och deras ansiktsuttryck som är intressanta, berättar Göran Stenberg.

Den som vinner förstapris i en kategori får en svart statyett som föreställer schablonen av en pressfotograf på 1950-talet. Göran Stenberg måttar 30 centimeters höjd med händerna.

– Men alla får med sig ett diplom, säger han.

Den som vunnit mest genom tiderna är Magnus Wennman. Han är uppe i 57 priser.

Omslagsbilden på förra årets bok föreställer en kvinna som med sin knutna näve i luften har ställt sig i vägen för en nazistdemonstration i Borlänge. Frilansfotografen David Lundgren hann ta en vinnande bild innan kvinnan blev bortföst.

Fakta

Årets bild 2018

Prisutdelning på UKK lördag 3 mars. Samma dag öppnar utställningen på Upplandsmuseet. Den pågår till 29 mars.

Inskickade bidrag: 3 549.

Klasser: Nyhetsbild Sverige, Vardagsliv Sverige, Bildreportage Sverige, Nyhetsbild utland, Vardagsbild utland, Bildreportage utland, Porträtt, Porträttserie, Sportbild, Sportreportage, Multimedia, Kultur/nöje, Årets fotograf samt prisen Årets bild, Årets rookie och Juryns hederspris.

Jury: Jens Assur, Peter Hove Olesen, Mia Karlsvärd, Annemor Larsen och moderator Lars Fahlén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!