Det är komplexa frågor som biologen Johan Eklöf tar upp i sin kritikerrosade bok "Mörkermanifestet" och som bottnar i något som kallas nyktofobi – rädsla för mörker. Med boken försöker Eklöf få gemene man att ändå välkomna mörkret igen, något som naturligtvis inte var ett problem innan olika former av artificiellt ljus dök upp för drygt hundra år sedan.
Fenomenet ljusförorening som tas upp i boken kan vara ett problem för djur såväl som människor, och dessutom ett stort klimatproblem. Vad gäller Uppsalas eventuella ljusföroreningar tror Eklöf att det finns möjligheter för kommun och universitet att samarbeta kring att ta fram, testa och följa upp ny typ av belysning.
– Man skulle exempelvis kunna testa faunavänlig belysning samt timers och rörelsedetektorer, och därefter följa upp effekterna.
Uppsala verkar ha goda förutsättningar att bli mer mörkeromfamnande. Men hur funkar det belysta evenemanget "Allt ljus på Uppsala" i skenet av Eklöfs forskning, kanske någon tänker?
– I och med att det är just ett tillfälligt evenemang är det också helt ok, enligt Eklöf. Dessutom kan man använda sådana tillfällen till att informera och testa nya innovationer på belysningsfronten.
I Danmark finns en mörkerkommun där man infört specifika regler kring belysning och där har man även en mörkerpark. Det finns många kreativa lösningar på dessa problem.
– Man skulle exempelvis kunna ordna nattfjärilsskådning och nattvandringar till skogs, säger Eklöf.
Mörker förknippas ofta med faror och brottslighet. Hur ska man tänka kring trygghet?
– Många ljusdesigners tittar idag på hur man kan lösa dessa frågor. Man behöver inte belysa alla stråk, istället kan man se var människor rör sig. Samt installera timers. Vissa parker kan man låta vara mörklagda också. Belysning löser inte allt utan fungerar ofta som att sätta ett plåster på ett barns skrubbsår. Faktum är att viss sorts belysning är gynnsamt för exempelvis överfall då det kan skapa dolda mörkerzoner strax utanför ljuskäglorna.
Är livskvaliteten högre om man söker sig en bit bortom städernas sken?
– Lite generellt så påverkas dygnsrytmen, det är lättare att få en störd dygnsrytm som stadsbo. Jag kan själv säga att när jag flyttade till landet så började jag uppleva kvällen tydligare.
Den 2 maj föreläser Johan Eklöf på Uppsala stadsbibliotek.