Rasismens historia och nutidens USA i samtalsform

Författarbesök, politik och konst bland november månads föredrag och samtal.

Björn af Kleen tar tempen på amerikanerna i ett föredrag på Stadsbiblioteket.

Björn af Kleen tar tempen på amerikanerna i ett föredrag på Stadsbiblioteket.

Foto: Leif R Jansson / TT

Föredrag & samtal2019-10-30 11:13

Historiens vita fläckar: Om rasismens rötter i Sverige

Ihresalen, Engelska parken

7/11 UNT:s debattredaktör och ledarskribent Maria Ripenberg är aktuell med boken "Historiens vita fläckar". I Ihresalen pratar hon om hur dagens rasistiska strukturer har historiska rötter och om de delar av Sveriges historia som förtigits och som saknas i historieböckerna.

Författarbesök: Ellinor Skagegård

Gottsundabiblioteket

11/11 Uppsalajournalisten Ellinor Skagegård bokdebuterade tidigare i år med "För dig ska musiken bara vara ett smycke", en bok som fått fina recensioner landet runt. På Gottsundabiblioteket (och på Stadsbiblioteket 3 december).berättar hon om boken och dess huvudperson, tonsättaren Fanny Mendelssohn, syster till den betydligt mer berömde Felix.

Amerikaner – Björn af Kleen tar tempen på USA

Stadsbiblioteket

18/11 Dagens Nyheters korrespondent i Washington kom i våras ut med boken "Amerikaner". I den samlar han reportage och personporträtt som tillsammans skildrar livet i dagens USA. Nu pratar han om boken och om USA på Stadsbiblioteket.

Röda draperier runt verklighetens lik – Selma Lagerlöfs ekfras

Bror Hjorths Hus

20/11 Just nu visas utställningen "Ekfras" på Bror Hjorths Hus. I en ämnesmässig parallell pratar Uppsalaförfattaren och Selma Lagerlöf-experten Anna Nordlund om Selma Lagerlöfs ekfras i boken "Dagbok för Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf", där den unga Selma Lagerlöf ofta betraktar en målning på väggen där hon bor. (Ekfras betyder ett skrivet verk som beskriver ett annat konstverk.) Anna Nordlund kom förra året ut med biografin "Selma Lagerlöf Sveriges modernaste kvinna".

Om friheten och kontrollen i Kina

Stadsbiblioteket

25/11 Hanna Sahlberg är SR:s korrespondent i Beijing och har arbetat i Kina sedan 2001. På Stadsbiblioteket pratar hon om paradoxen att kineser reser runt i världen som aldrig förr, samtidigt som den elektroniska övervakningen är stark. Är det möjligt att friheten och kontrollen ökar samtidigt?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!