Beslutet om Wik förvånade konsulten

Var det motiverat att pausa Wiks estetiska linjer med hänvisning till brister i arbetsmiljön? Ja, enligt huvudmannen Region Uppsala. Nej, enligt en konsultrapport från i våras.

Höstens intag till skrivarlinjen på Wik är stoppat. Det samma gäller musiklinjen och konstlinjen. Tidigast hösten 2021 kan de estetiska linjerna återupptas, fast då troligen i en annan form.

Höstens intag till skrivarlinjen på Wik är stoppat. Det samma gäller musiklinjen och konstlinjen. Tidigast hösten 2021 kan de estetiska linjerna återupptas, fast då troligen i en annan form.

Foto: Nina Leijonhufvud/arkiv

Folkhögskola2020-09-05 07:00

I vanliga fall fylls Wiks folkhögskola av konst-, skriv- och musikelever så här års. Men den här hösten är de estetiska utbildningarna pausade. Beslutet fattades av den politiska majoriteten i Region Uppsalas kulturnämnd i slutet på maj. Ordförande Cecilia Linder (M) angav två skäl:

– Det ena är de behov som finns på att bidra till länets återhämtning och kompetensförsörjning i samband med de stora påfrestningarna vi upplever i samband med coronapandemin. Det andra har att göra med den sedan flera år bristande arbetsmiljön vid delar av Wiks folkhögskola, där vi bedömer att skolan behöver en omstart, sade Cecilia Linder då.

Men att skolan skulle vara i behov av en omstart är inget som nämns i den rapport som konsulten Christina Thunberg skrev i slutet av mars och som UNT fått tillgång till. 

Thunberg påbörjade vid årsskiftet ett tre månader långt uppdrag på Wik, på uppdrag av kulturförvaltningen. Efteråt skrev hon en rapport med rubriken "Summering av händelser och läget på Wik januari–mars 2020". 

Enligt Christina Thunberg var skolan "i ett kaotiskt tillstånd" när hon kom dit. Thunberg pekar bland annat på att de anställda "i princip inte hade något förtroende alls för skolans ledning. Man upplevde inte heller att man hade något inflytande eller någon delaktighet på arbetsplatsen", skriver hon. 

Från början var tanken att Thunberg skulle fungera som stöd åt rektor i det läge som rådde efter en turbulent höst. Men i samband med rektors sjukskrivning i februari blev Thunbergs roll mer operativ. 

När det var dags att lämna uppdraget i slutet på mars var läget på skolan betydligt bättre än tre månader tidigare, enligt slutrapporten.

"Mitt intryck är att alla lärare nu i mars har en insikt om gällande avtal och har accepterat vissa förändringar/.../I dag har skolan fått tillbaka sin arbetsro och alla anställda känner sig ganska trygga med sin arbetssituation just nu...", skriver Thunberg

UNT har varit i kontakt med Christina Thunberg och bett henne kommentera läget på Wik och ge sin syn på beslutet att pausa utbildningarna. Det sekretessavtal hon slutit med Region Uppsala har dock satt käppar i hjulet för ytterligare kommentarer.

Men kan du säga någonting om kulturnämndens beslut i maj? Kom beslutet om pausning som en överraskning för dig?

– Ja, jag blev väldigt förvånad eftersom jag upplevde att situationen var väldigt positiv när jag lämnade mitt uppdrag.

Cecilia Linder vill inte heller kommentera rapporten eftersom den skrevs på Christina Thunbergs eget initiativ och inte beställdes av kulturnämnden. Cecilia Linder känner sig trygg med att beslutet om pausning var riktigt.

– Den medarbetarenkät om arbetsmiljön som gjordes på Wik hösten 2019 gav ett bottenresultat sett till hela Region Uppsala. För mig väger enkätens innehåll och det jag fått höra från chefer tyngre än en konsultrapport. Min bild är att det varit infekterat på Wik i flera år och att vi i våras fattade ett klokt beslut inför framtiden.

Och hur ser framtiden ut för de estetiska utbildningarna?

– Det pågår ett utvecklingsarbete som ska utmynna i en verksamhetsplan inför nästa läsår. Jag ser framför mig ett omtag runt hela Wiks folkhögskola. Vi ska självklart ha estetiska utbildningar, men det blir i en ny form – vi har ju inte satt allt på paus bara för att börja om på samma sätt igen, säger Cecilia Linder.

Detta har hänt

Hösten 2019 stod det klart att teaterlinjen på Wik skulle läggas ned efter läsårets slut våren 2020.  

Enligt Kajsa Ravin, Region Uppsalas dåvarande kulturdirektör, var anledningen dels brist på ändamålsenliga lokaler, dels besparingskrav. Från lärare och elever hördes protester och kritik mot bristande dialog.

Den 26 maj fattade en oenig kulturnämnd beslut om att pausa övriga estetiska utbildningar i åtminstone ett år. Beslutet kritiserades och ifrågasattes av elever, lärare och organisationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!