Det är tur för Ridley Scott att det alienska paradnumret: Slemmig vasstandad varelse som krystar sig ut ur sin mänskliga behållare fortfarande är lika obehagsframkallande som i originalfilmen "Alien" (1979). Kvoten kroppsskräck är stor och _ tillsammans med robotdramat som Michael Fassbender står för i en dubbelroll som lurig humanoid - den stora behållningen.
Covenant är namnet på ett rymdskepp som är ute på mänskligt kolonisatörsuppdrag. Besättningen nås av en mystisk signal och upptäcker en möjligen beboelig planet. Nästan gulligt naivt börjar de undersöka den nya världen. Givetvis är det ett fatalt misstag. Snart går den uppenbara kanonmaten ett blodigt slafsöde till mötes när en för "Alien"-fans mycket bekant aggressiv parasit börjar inta kroppar på löpande band.
Om scenariot ovan låter bekant är det för att det tja, är det. Konstnären H R Gigers visuella känsla för utomjordisk gothstil vilar över filmen men framförallt måste Ridley Scott ha skrämts av den internetdrivna fanvåg av missnöje som uppföljar-prequelen "Promethues" (2012) eggande, och oklara, frågeställningar om mänsklighetens ursprung producerade.
Från "Prometheus" har visserligen debatten om tro kontra rationalism överlevt. Men det känns mest som pliktskyldig kosmetika den här gången. Till skillnad från doktor Elizabeth Shaw (Noomi Rapaces rollfigur som bara dyker upp på bild) som envisades med ett kors runt halsen, så bär den nya hjältinnan Daniels (Katherine Waterson) resolut en spik i ett läderband. Hon och resten av besättningen är överlag ett jordnära gäng. Till och med deras humanoid Walter är lite mindre sofistikerad än vad Elisabeth Shaws kompis David var.
Men i en inledande sekvens flörtar Scott lite med den del av publiken som trots allt uppskattade försöket att skapa något nytt i vår uppföljarsega samtid. Vi påminns om "Prometheus" roliga gammaltestamentliga touch, med skapelseberättelse och tillhörande syndafall. För efter fadern kommer - sonen. Trots allt fokus på en besättning i nöd så handlar filmens mest brännande delar framförallt om David, som möjligen är både en frälsare och ett hot. (TT)