Finns det goda krafter i världen? I "Mannen från Snåsa" söker dokumentärfilmaren Margreth Olin upp den norske helbrägdagöraren Joralf Gjerstad för att se vad som händer i mötet med de människor som sökt hans hjälp.
Alla har nog känt av modlöshet, inte minst när världen runt om visar upp sina sämsta sidor. Det var precis vad som hände den norska dokumentärfilmaren Margreth Olin, som efter att ha gjort flera filmer om människor i nöd bestämde sig för att söka efter något som ingav hopp i stället.
I "Mannen från Snåsa" söker Olin upp "Snåsamannen", den nu 90-årige norske helbrägdagöraren Joralf Gjerstad. Skidstjärnan Petter Northug och en norsk före detta hälsominister ska vara två av dem som har sökt hans hjälp innan han bestämde sig för att sluta med handpåläggning för några år sedan. Men för Olin gör Gjerstad ett undantag.
Filmen dokumenterar Gjerstads möten med dessa slumpvis utvalda människor, personer som lider av vitt skilda åkommor och som alla har kontaktat Olin för att få träffa Snåsamannen. De har gått med på att låta sig filmas under mötet, och filmen visar hur de sitter och pratar med Gjerstad som också lägger sina händer på deras kroppar.
Att Snåsamannen betytt mycket för många förstår man av dem som berättar om honom i filmen. Han är en stor människokännare som verkar ha förmågan att lösa upp själsliga knutar bara genom att lyssna på och ingjuta hopp i den som har förlorat allt. Själv erkänner han villigt att han inte klarar av att hjälpa alla. "Mannen från Snåsa" är snarare en film om att våga tro på det goda i världen, om det så gäller religion, enskilda människors unika förmågor eller att tro på sig själv och andra.
Det Olin sysslar med här är alltså inte granskande journalistik, och vissa lär slå bakut av den okritiska hållningen i filmen. Men det är omöjligt att inte beröras av Gjerstads värme, humor och ovillkorliga önskan att hjälpa andra. Och kanske handlar gåtan Snåsamannen om just det: att ta emot hjälp där den bjuds.