Det finns en dramaturgi för hur den osvenska kärleken ska se ut på film. Tjejen med föräldrar som flytt från ett land i krig eller förtryck blir bortgift med sin 30 år äldre kusin som inte älskar henne. I kärleksdramat "Cok me knaz" har mörkret och de grova penseldragen bytts ut mot en ljusare mer komplex skildring av föräldrar som väljer kärleken åt sin dotter.
Filmens protagonist Lorin lever i en kärleksfull familj som vill att hon ska vara lycklig och gifta sig med en släkting. När hon får beskedet har hon redan börjat träffa Erkan, som hon vet är mannen i hennes liv. De ses på ödsliga platser i Uppsala. Lorin vill ha Erkan men vill samtidigt inte göra sin familj besviken, så hon börjar ljuga och trassla in sig.
Bakom denna moderna Romeo och Julia-skildring i Uppsalamiljö står Johan Häll och Erol Sahindal. Tillsammans har de både skrivit manus, regisserat och producerat.
– Ofta skildrar filmer som tar upp den här typen av hinder mycket ondska och våld. Det är tråkigt att det har varit så mycket negativt om andra kulturer på film och det har ytterst sparsamt visats den kärlek som brukar finnas inom familjerna i verkligheten. Vi ville visa något annat, säger Johan Häll.
Filmskapandet tog sin början när Erol Sahindal kom på ploten till den film som nu är klar, utifrån vad han sett i familjer och vänskapskretsar. Han berättade om idén för sin barndomskamrat Johan Häll som direkt nappade på att idén skulle bli film.
Manuset tog cirka ett år att skriva och efter det fortsatte arbetet med omskrivningar. När de började närma sig att gå från manus till handling sökte de finansiering genom en satsning som hette Rookiefilm, där Film i Väst, SFI och SVT gav bidrag till personer som gjorde långfilm första eller andra gången. Till deras stora glädje fick de stödet på 10 miljoner kronor. Trots det var det något som inte kändes helt bra.
– Det kom krav att en viss del av filmen skulle vara inspelat i vissa områden, men vi ville ju spela in på våra villkor i våra områden där vi växte upp på 80- och 90-talet. Det började mer och mer kännas som att det inte var vår film längre, så till slut bestämde vi oss för att tacka nej till pengarna, säger Johan Häll.
Trots att det hade varit så mycket lättare att göra film med 10 miljoner mer i budget ångrar de ingenting. Nu har de gjort precis den film de ville göra med alla de miljöer som var viktiga för att få rätt känsla i filmen. Bellmansgatan där de är uppväxta är en spelplats i filmen liksom delar av Gamla Uppsala och Gottsunda.
På grund av den låga budgeten fick de ta hjälp på olika sätt för att göra verklighet av filmen. Lokala företag och vänner och bekanta har hjälpt dem med sponsring. De har även upplevt en stor generositet när det kommer till var de har fått filma, som inne på universitetet och inne på Fyrisbiografen.
– En del av passionen att göra en film är att få göra det i områden man känner igen sig i. Uppsala syns inte så ofta i film, så det känns viktigt att visa upp Uppsala, och man märker att det finns ett stort intresse för Uppsala. Vi hoppas genom det här att fler kommer att göra film i Uppsala, det är lätt att filma här och det är så vackra miljöer.
"Cok me knaz" har premiär 31 januari på streamingtjänsten SF Anytime.