Ung Hollywoodaction med Nyqvist

Twilightstjärnan Taylor Lautner gestaltar tonåringen som förvandlas till fullfjädrad actionhjälte i ordinära thrillern Abduction. Michael Nyqvist dyker också upp i en roll, skriver Björn Lövenlid.

7 oktober 2011 06:00

Det tycks bara finnas en enda socialgrupp i amerikansk ungdomsfilm: den övre medelklassen. Ni vet, sådana barn som får nytillverkade bilar i 16-årspresent och som sover i heltäckningsmatteprydda pojk- och flickrum fullproppade med de senaste leksakerna, affischerna och prylarna. En väl tilltagen pool i halvmiljonsklassen är en lika självklar trädgårdsinventarie för dem som den fula studsmattan är för de svenska villaungarna.

I thrillern Abduction får vi återigen kliva in i denna välståndsvärld belägen på rätt sida om järnvägsspåren, närmare bestämt i en förort till Pittsburgh, Pennsylvania. 19-årige Twilightstjärnan och karatemästaren Taylor Lautner gestaltar här den omogne och bortskämde tonåringen Nathan Harper som plötsligt upptäcker en barnbild på sig själv när han surfar in på en hemsida med försvunna barn.

I stället för att ägna sig åt pubertala idiotsysselsättningar förvandlas nu Lautner till en fullfjädrad actionhjälte och enmansutredare, som med en rar flickvän vid sin sida nystar upp en gigantisk komplott med storpolitiska implikationer.
Filmens stora utropstecken för svenska biobesökare är Michael Nyqvist i rollen som den serbiske skurken Viktor Kozlow. Nyqvist spelar stelt och träigt och han uttalar sina repliker på en fånig mälardalsengelska, förmodligen därför att regissören John Singleton vill ha det så. Konstnärligt är det här dock ett bottennapp i Nyqvist annars fina karriär.

På det hela taget så är också Abduction en mycket ordinär thriller med det enda undantaget att huvudpersonerna är ovanligt unga. Kanske har också stora delar av målgruppen ännu inte hunnit ta del av alla klichéer filmkategorin bjuder på och filmen kan möjligtvis fungera som en introduktion till genren för somliga.
Personligen tycker jag dock att ungdomar är värda mer än rena dussinprodukter som den här.

Abduction
Regi: John Singleton
Manus: Shawn Christensen.
Musik: Ed Shearmur. Foto: Peter Menzies Jr. I rollerna: Taylor Lautner, Sigourney Weaver, Michael Nyqvist, Jake Andolina m fl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Lövenlid