Underhållande popcornfilm

Gunnar Rehlin ser en långsökt filmidé faktiskt fungera helt okej.

11 april 2012 07:58

Filmbranschens jakt på nya idéer att filma verkar ibland kunna bli hur långsökt som helst. Battleship bygger på det gamla spel som i Sverige heter sänka skepp och bolaget som äger rättigheterna till spelet är medproducent till filmen.

Och hur fungerar då detta? Tja, lite bättre än väntat, faktiskt, trots att handlingen innehåller så många klichéer att man i tur och ordning kan pricka av dem.

Handlingen går i korthet ut på att utomjordiska farkoster landar i vattnet utanför Hawaii. En gemensam amerikansk-japansk flottmanöver blir plötsligt bister verklighet: hur ska man kunna bekämpa dessa överlägsna varelser vars tekniska hjälpmedel och vapen övertrumfar allt som finns på fartygen?

Huvudperson är Alex, en marinsoldat och en slarver som inte ses med blida ögon av amiralen vars dotter han har sällskap med. Gissa om Alex under den kommande bataljen utmärker sig på ett sätt som får pappa amiralen att ändra uppfattning om honom. Gissa om den bittre före detta soldat, som förlorat båda benen och livsgnistan på uppdrag utomlands, återfår om inte benen så i alla fall sin fighting spirit. Gissa om det räcker där, man kan som sagt pricka av alla klichéer på en checklista.

Samtidigt går det inte att förneka att filmen underhåller som popcorn-film, där man lämnar ifrån sig hjärnan vid dörren innan man sätter sig i biostolen.

Och regissören Peter Berg har faktiskt lyckats peta in sänka skepp-momentet på ett oväntat smart sätt.

Skådespeleriet? Tja, Battleship är inte tänkt att vara en film som ger utrymme för djup karaktärsutveckling. Den som faktiskt imponerar är Rihanna, med en närvaro i en liten men viktig roll som tuff marinsoldat som gör att hon står ut.

Battleship

Regi: Peter Berg

Spegeln & Filmstaden. Manus: Erich & Jon Hoeber. Foto: Tobias A Schiessler. Musik: Steve Jablonsky. I rollerna: Liam Neeson, Taylor Kitsch, Rihanna, Alexander Skarsgård, med flera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!