Tracks - filmen som dröjde

Daniel Åberg fascineras av den långa resa som Robyn Davidson gjorde hel på egen hand 1977.

11 juni 2014 08:55

1977 vandrar 27-åriga Robyn Davidson ut från Alice Springs, en stad i Australiens mitt. I två år har hon förberett sig, jobbat på kamelfarmer och trots en skeptisk omgivning lärt sig att överleva i den ofta människofientliga öken- och savannliknande terrängen. Som sällskap har hon sin hund och fyra kameler, som bär packningen. Målet är Indiska Oceanen 270 mil västerut, rakt över det som i Australien kallas "The Outback", i avstånd att jämföra med en fotvandring mellan Stockholm och Rom.

Davidson sökte inte uppmärksamhet, snarare var det en längtan efter ensamhet som drev henne ut i vildmarken. Men för att ekonomiskt kunna ordna den utrustning hon behövde kontaktade hon motvilligt National Geographic Magazine för att bli sponsrad, och berättelsen om hennes nio månader långa vandring blev en så stor framgång när den ett år senare trycktes att hon senare utökade det till boken "Tracks", som kom att bli en bästsäljare. I Sverige gavs den ut under den något missvisande titeln "På kamelrygg genom öknen", i verkligheten användes kamelerna nästan uteslutande som packdjur.

En filmatisering av "Tracks" har varit på tal sedan 1980-talet, och 1993 var det meningen att Julia Roberts skulle ta sig an rollen som "the camel lady", som Davidson kom att kallas bland dem hon mötte. Filmplanerna grusades dock ständigt, boken bedömdes som för abstrakt, resan sker lika mycket inuti Davidson och hennes motivation för att genomföra strapatsen förklaras aldrig riktigt.

Men nu finns filmen, i regi av John Curran och med Mia Wasikowska från "The kids are alright" och "Alice i Underlandet" i en både porträttlik och briljant porträttering av Robyn Davidson. Resultatet är en på många sätt lyckad och vacker film, som utan att exploatera det dramatiska landskapet fångar den karga skönhet som det lilla följet vandrar igenom.

"Tracks" är lågmäld, ofta långsam i berättandet men aldrig långtråkig. Stora delar är Davidson ensam på savannen, sakta vandrande i sina slitna sandaler och där de fyra kamelerna och hunden Diggity träder fram som rollfigurer i sin egen rätt. Några gånger möter fotografen Rick Smolan (Adam Driver från "Girls") upp längs vägen för att ta bilder och de utvecklar någon form av tillfällig romans, ett spår som befriande nog aldrig tillåts ta stor plats.

Nej, "Tracks" är Robyn Davidsons och Mia Wasikowskas film. En stark berättelse om att finna sin egen väg i livet, att inte bry sig om omgivningens fördomar och att finna inspiration ifrån.

Film

Tracks

Regi: John Curran

Royal & Filmstaden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!