Svala hipsters i vacker miljö

Susanne Sigroth-Lambe har varit på ett ytligt kalas i vackra omgivningar.

20 januari 2012 09:01

Bordet dukas i en vacker svensk sommarträdgård, inramad av körsbärsträd och sommarängar. I köket håller Katinkas man på att göra auberginerullar med vitlök och granatäppelkärnor. Katinka har samlat sina intellektuella vänner, ett gäng coola hipsters, för kalas.

Alla arbetar med något inom konstlivet utom Katinkas man som är arbetslös, eller som han själv uttrycker det i typisk hipsteranda där fasaden är allt, ”han är mellan två jobb”. Gänget är lika välklädda – några i tydliga second handfynd – som välformulerade när de inleder middagskonversationen. Det är yta, yta och åter yta och de för mig okända skådespelarna låter sina rollfigurer vara som pratande planscher.

En taxi bromsar in mitt i förrätten och ned dimper Katinkas bror med en nyligen uppraggad programledarbimbo, Linda. Paret rör om bland de stelt uppsträckta och ansträngt konstnärliga vännerna. Stackars Linda känner sig alltmer fel på detta kalas. Yohanna Idha stretar på i rollen och fick pris på Stockholms filmfestival för rollprestationen. Hon är faktiskt den mest levande på detta kalas.
Som en blinkning bakåt i historien, till förra gången begreppet hipster var stort på 1940-talet, ljuder jazz med Andrew Sisters i ljudspåret då och då.

Förmodligen vill denna skildring vara en berättelse om klass och kultur, men den lyckas inte riktigt. Personerna är för svalt och endimensionellt gestaltade och förmår inte engagera. Det känns som man är på en tråkig fest med tråkiga människor som är mest intresserade av sina egna fasader. Inte ens då några av dem krackelerar frampå kalasets småtimmar blir de intressanta. Hela filmen känns därför som en rörlig illustration till begreppet hipster.

Det har varit roligare på andra bisarra filmkalas som till exempel i 1970-talsfilmerna Brakfesten eller i Buñuels surrealistiska Borgarklassens diskreta charm.

Men ett vackert foto är det i Katinkas kalas. Besjälat och naturlyriskt skildras omgivningarna till festen, som faktiskt är mer intressanta och njutbara att titta på än dessa stackars kalasgäster.

FILM

Katinkas kalas
[Kaja3]
Regi:
Levan Akin.
Manus: Levan Akin och Lisa Östberg.
Foto: Linus Rosenqvist.
I rollerna: Mia Mountain, Ludde Hagberg, Anitha Schulman, Aron Flam, Lisa Östberg, Ulrika Ellemark, Fredrik Lundqvist, Yohanna Idha.
Fyrisbiografen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe