Spöktåg på energidryck

Trots favoriterna Tim Burton och Johnny Depp liknar Dark shadows mest ett framrusande spöktåg som tankat energidryck, skriver Björn G Stenberg.

11 maj 2012 06:56

Kombinationen av regissören Tim Burton och Johnny Depp har burit fin frukt förr, tänk bara på Ed Wood, Edward Scissorhands, Sweeney Todd och Alice i Underlandet. Denna gång verkar det mest som att de nästan gör parodi på sig själva – hur det nu skulle vara möjligt med just dessa herrar – när Dark shadows mest liknar ett framrusande spöktåg som tankat energidryck, till ett scenario som Richard Wagner skulle ha varit stolt över.

Året är 1772 och en försmådd häxa tar livet av Barnabas Collins käresta, förvandlar honom till vampyr och låser in honom i en kista. Två hundra år senare vaknar han, lite vilset och yrvaken. I förbifarten tar han livet av ett antal som kommer i hans väg samt försöker få tillbaka familjeförmögenheten till varje pris. Det senare stöter på lite problem då häxan också dyker upp igen ...

Dark shadows är från början en tv-serie som gick i USA 1967–71. I den här filmversionen verkar det ibland som att man försöker få in hela serien på lite mindre än två timmar. Det är ett hektiskt tempo och full fart på allt. Tyvärr ger det mest ett rörigt intryck och många roliga situationer slarvas bort.

Roligast är några scener där vampyren Depp och häxan Eva Green går i clinch. Lägg till några roliga bifigurer som spelas av Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter och Christopher Lee. Och visst har effektmakarna haft Roliga timmen, men tyvärr lämnar de oss andra utanför.

Så det blir med ganska stor besvikelse som jag lämnar biografen, när två favoriter inte mäktar att leverera mer än så här. Eller egentligen, gör det alldeles för mycket.

Film

Dark shadows

Regi: Tim Burton

Filmstaden & Spegeln. Manus: Seth Grahame-Smith, John August & Dan Curtis. Foto: Bruno Delbonnel. Musik: Danny Elfman. I rollerna: Johnny Depp, Eva Green, Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter, Christopher Lee, med flera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn G Stenberg