Spännande men enformigt i längden

Äventyraren Aron Ralson tastnar i en bergklyfta i nervpirrande 127 timmar. James Franco övertygar i huvudrollen, men MTV-klippningen är irriterande, tycker Harald Pålbrandt.

11 februari 2011 10:00

Ibland är det lyckat att förlägga handlingen i en film till ett enda trångt utrymme. Det visade bland annat förra årets Buried, där en man vaknar upp i en kista under jord utan att ha en aning om hur han hamnat där.
En nästan lika hemsk upplevelse skildras i 127 timmar som Oscarsnominerats som bland annat bästa film och bästa manliga huvudroll. Den skildrar äventyraren Aron Ralstons vedermödor efter att ha fastnat med ena armen i en bergsklyfta mitt ute i Utahs ödemarker. Ralston, som finns på riktigt och vars bok filmen bygger på, insåg efter fem dygn av törst och kyla att det bara fanns ett sätt att ta sig ur knipan på.
Nämligen den att skära av sig armen med en kniv.

James Franco (från Milk och Spidermanfilmerna) övertygar starkt i rollen som Ralston, den övermodige machokillen som inte ens talade om för sina närmaste var han skulle klättra någonstans. På ett trovärdigt sätt ger han utlopp för sin rollfigurs förvandling från frustrerad till ångerfull och utmattad. 
Filmen lyckas vara nervpirrande framför allt i början och slutet, men blir lite enahanda däremellan. Ett problem är regin, signerad Danny Boyle som gjort bland annat Trainspotting och Slumdog Millionaire.

Boyles budskap är att vi alla är beroende av andra människor, vilket illustreras av ett antal återblickar som dels är onödigt sentimentala, dels lyckas fjärma oss från huvudpersonens knipa i bergen. Som ofta annars hemfaller regissören dessutom åt en rastlös MTV-klippning som hade passat bra i en musikvideo från 90-talet men här bara är irriterande.
Men för den som vill ha lite nyttiga överlevnadstips eller se den begåvade James Franco klättra mot stjärnorna är det här helt rätt film.

127 timmar
(127 Hours)
Regi: Danny Boyle
Manus: Danny Boyle & Simon Beaufoy, Musik: A R Rahman. Foto: Enrique Chediak. I rollerna: James Franco, Kate Mara, Amber Tamblyn, Clemence Poesy.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Harald Pålbrant