Snygg mellanfilm

Snabba Cash II är fartfylld, snygg och välgjord, men någonstans har människorna tappats bort, tycker Daniel Åberg.

17 augusti 2012 06:00

Ojojoj. Det är inte direkt livet deluxe som skildras i Snabba cash II, om jag tillåts stjäla titeln från Jens Lapidus avslutande bok i Stockholm noir-serien. För den här filmen, som man skulle kunna tro baseras på mittenromanen Aldrig fucka upp, är något av det mest nattsvarta jag sett på en bioduk. Har de aldrig något skoj i den undre världen?

Missförstå mig inte. Snabba cash II är bra. Närapå mycket bra till och med, särskilt med tanke på att det rör sig om en mellanfilm som varken har en riktig början eller slut. Först nästa år, när Snabba cash III går upp på biograferna, ska säcken knytas ihop.

Men låt oss klara av tvåan först. Till skillnad från i ettan, där åtminstone huvuddelen av handlingen baserades på Lapidus debutroman Snabba cash, har den här filmen mycket lite med roman nummer två att göra. Aldrig fucka upp satsade till stor del på nya karaktärer, men här fortsätter storyn om JW och Jorge direkt, något bokläsarna fick vänta på till bok nummer tre. Men där romanvärldens JW satt av sitt fängelsestraff innan han kom ut, rymmer filmens JW här under en permission efter att ha svikits av en Stureplansstekare till affärskompanjon, och när JW rymmer bestämmer sig Mrado för att haka på.

Mrado frågar ni? Ja, han och JW har nämligen blivit bästa vänner i finkan, trots att första filmen slutade med att Mrado lurade JW varvid denne körde över Mrado med en bil och sedan sköt honom innan båda åkte fast. Att de förlåtit varandra kan jag köpa, men så kommer JW:s rymning och Mrado – som är tillfreds i fängelset och besluten att ta sitt straff för att sedan återförenas med älskade dottern Lovisa – vänder på en femöring. Han ska också ut, göra en sista stöt med JW, hämnas på gangsterkungen Radovan och bosätta sig på en bergskulle i Serbien. Det är en abrupt vändning som känns konstruerad.

Jens Lapidus lyckades i sina böcker framställa sina rollfigurer som människor att ömma för, trots att de svek allt och alla och gick över lik för – ja, lite snabba cash. Här tycker jag att man har misslyckats med det och i stället satsat fullt ut på action, driv och fräcka klipp. Det gör man visserligen bra, Snabba cash II går aldrig på tomgång och är mycket snygg. Men någonstans slarvas människorna bort. Det känns synd.

FILM

Snabba cash II
[Kaja3]

Regi:
Babak Najafi
Manus: Maria Karlsson, Peter Birro, Fredrik Wikström
Foto: Aril Wretblad
I rollerna: Joel Kinnaman, Matias Varela, Dragomir Mrsic, Fares Fares m fl.
Filmstaden, Spegeln & Royal.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Åberg