Smart relationskomedi

Den romantiska komedin tillhör de mest formstöpta och förutsägbara filmgenrerna. Just därför känns denna uppföljare till den lyckade succén Bridesmaids så fräsch och sevärd, skriver Björn Lövenlid.

13 april 2012 06:28

Friends with kids börjar som en sexfixerad komedi full av flåsiga oneliners, i samma stil som den erbarmligt överspända tv-serien Cougar Town.

Ganska snart skalas emellertid den förvuxna collegehumorn av filmlöken och fram träder en intelligent och välspelad dramakomedi om ett relationsexperiment med stora komplikationer.

I centrum står ett välmående medelklassgäng på Manhattan, typiska New Yorkers med liberala värderingar och ett mycket distanserat förhållande till det omgivande småstads-Amerikas konservativa familjevärderingar.

När dessa par börjar skaffa barn förändras också livet i grunden, inte bara för de nyblivna föräldrarna utan också för de enda kvarvarande singlarna i kompisgänget som ser sina gamla coola vänner förvandlas till sjavigt klädda och hålögda snor- och bajstorkare med kort stubin.

I stället för att fortsätta leta efter lämpliga partners att bilda egna familjer med så bestämmer sig singlarna Jason och Julie för att skaffa barn tillsammans, trots att de inte attraheras det minsta av varandra.

Jennifer Westfeldt, som tillhör en svensk adelssläkt på svärdsidan, firar stora triumfer här som manusförfattare, producent, regissör och filmstjärna.

Sekvensen då de kryper ned nakna under lakanen och försöker skaffa barn på traditionell väg, utan att över huvud taget tända sexuellt på varandra, kan vara en av de mest originella samlagsscenerna som har förekommit i en högbudgetfilm.

Föräldraskap och gemensamt boende utan några som helst äktenskapliga välsignelser eller förpliktelser visar sig också vara en god idé, till en början. Men precis som många traditionella familjebildningar, så börjar även denna relation knaka i fogarna och problemen ställs på sin spets i en sådan där härlig och klassisk middagsscen då en gäst dricker för mycket och plötsligt säger sådant som tidigare har varit outtalat.

Den romantiska komedin tillhör de mest formstöpta och förutsägbara filmgenrerna. Just därför känns denna uppföljare till den lyckade succén Bridesmaids så fräsch och sevärd.

Mot slutet bäddas det för en riktig moralkaka i manuset, men den realiseras bara till hälften. Den här relationskomedin är komplicerad, precis som livet självt.

Film

Friends with kids

Regi & manus: Jennifer Westfeldt

Musik: Marcelo Zarvos. Foto: William Rexer. I rollerna: Jennifer Westfeldt, Adam Scott, Jon Hamm, Kristen Wiig, Maya Rudolph, Chris O’Dowd, Megan Fox med flera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!