Rolig men stereotyp Carell

Steve Carell har gett den småtöntige, förvirrade men charmige mannen ett ansikte förr och gör det igen i lyckade Crazy, stupid, love, skriver Björn Stenberg.

23 september 2011 10:00

Steve Carell har gett den småtöntige, förvirrade men charmige mannen ett ansikte förr och gör det igen i denna ganska lyckade relationskomedi. Han spelar maken (Cal) i ett långt äktenskap där hustrun Emily (Julianne Moore) plötsligt har varit ute på eskapader med framgångsrike David (Kevin Bacon), och eventuellt vill skiljas. Hans värld rämnar och han försöker orientera sig i detta plötsliga singelliv.
Han får "god" hjälp av superförföraren Jacob (Ryan Gosling). De roligaste scenerna i filmen är när Cal ska omsätta kunskaperna i praktiken. Även i övrigt lyckas man mestadels att med varm hand och mild humor skildra de olika turerna.

Högst uttänkt finns här något för alla åldrar: förutom den medelålders äktenskapliga krisen finns tydligt Jacobs dilemma att gå från häradsbetäckare till parförhållande och Cals och Emilys son som är olyckligt förälskad i sin barnvakt. Här finns en smittande livsglädje ändå i all turbulens och det fina spelet och smarta dialogerna förlåter mycket.
Det kan tyvärr behövas för det är emellanåt stereotypa könsroller och förutsägbar utveckling, om det nu beror på att det är två regissörer som delar på det hela. Men som helhet är Crazy, stupid, love en sevärd komedi om kärlekens alla både roliga turer och tillika de elaka spratt den spelar med oss människor.

Crazy, stupid, love
Regi: Glenn Ficarra & John Requa

Filmstaden. Manus: Dan Fogelberg. Foto: Andrew Dunn. Musik: Nick Urata. I rollerna: Steve Cardell, Juliane Moore, Ryan Gosning, Emma Stone, Marisa Tommi, Kevin Bacon, med flera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn G Stenberg