Ren dynga till familjekomedi

Varning för vilda djur är en outhärdlig familjekomedi med ett bedrövligt manus. Låt dyngan gå i graven, tycker Emma Dahlin.

3 juni 2010 15:58

Roger Kumbles Varning för vilda djur är en outhärdlig familjekomedi med ett bedrövligt manus av Michael Carnes och Josh Gilbert (som tidigare arbetat tillsammans med manuset till Mr Woodcock). Denna slapstick är inte bara humorlös och irriterande, utan det råder också brist på fantasi och man verkar inte ha något som helst problem med att återanvända skämt både fyra och fem gånger. Som om inte detta vore tillräckligt, går man också långt över gränsen och driver med olika etniciteter och stereotyperna är oräkneliga.

Brendan Fraser spelar den trögtänkte Dan, en man som tillsammans med sin fru Tammy (spelad av Brooke Shields, som för övrigt känns malplacerad i en komedi) och tonårsson Tyler (Matt Prokop) lämnar Chicago för natursköna Rocky Springs. Han arbetar med ett projekt där man vill bygga ett miljövänligt bostadsområde mitt ute i ödemarken. För att kunna göra detta måste det dock skövlas skog, något som djuren som lever där bestämmer sig för att bestrida. Naturligtvis råkar människor och djur i luven på varandra.

Rollprestationerna är amatörmässiga och överspelade och i den svenskdubbade versionen har man dessutom lagt på röster på de dataanimerade djuren, vilket man turligt nog hållit sig från i den amerikanska originalversionen. Den genanta och miserabla dubbningen är också allt annat än godkänd och gör, om möjligt, filmen än sämre. Så stanna hemma och låt dyngan gå direkt i graven. För allas välbefinnande.

Varning för vilda djur
Regi: Roger Kumble
Filmstaden. Manus: Michael Carnes & Josh Gilbert. Foto: Peter Lyons Collister. Musik: Edward Shearmur. I rollerna: Brendan Fraser, Brooke Shields, Ricky Garcia m fll

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Dahlin