Övertydlig spionfilm

Nya Hamiltonfilmen är tveklöst den bästa actionfilm som gjorts i Sverige när det kommer till tekniskt genomförande, skriver Daniel Åberg. Men betyget blir ändå lågt.

13 januari 2012 06:16

Svenska högteknologiska vapen är på vift och används vid ett terrorattentat i Etiopien. En svensk anställd vid en vapentillverkare kidnappas och Carl Hamilton deltar i en räddningsoperation i Somalia. Snart inser Hamilton att något inte står rätt till, den terrorstämplade grupp som pekats ut är oskyldig – i stället verkar amerikanska företag som handlar i krig stå bakom. Sveriges egen superspion måste trots att han har tänkt lägga av rädda världen igen.

Jan Guillous romanfigur Carl Hamilton behöver ingen närmare presentation. Han har visat sig vara ett slitstarkt varumärke som svensk James Bond, även om den nya filmatiseringen mer verkar ha sneglat (okej – skamlöst glott) mot den lyckade Jason Bourne-trilogin. Vilket väl i och för sig de två senaste Bondfilmerna också gjort, om vi ska vara ärliga.

Hur som helst, att kopiera från andra behöver inte vara något dåligt, och vissa delar som Hamilton – I nationens intresse lånat skäms inte för sig, det här är tveklöst den bästa actionfilm som gjorts i Sverige när det kommer till tekniskt genomförande. Det är genomgående snyggt och detaljerna genomsyras av kvalitet.

Skådespelarinsatserna är det heller inget fel på, även om det känns som slöseri att anlita namn som Pernilla August, David Dencik, Peter Andersson och Lennart Hjulström till en film där de ges så lite att göra, vad är poängen med att bränna av nyårsraketer i dagsljus liksom?

Mikael Persbrandt som Hamilton så. Han är alls icke oäven som den karge antihjälten, det bor ju en riktigt bra skådespelare inne bland alla skandalrubriker, men han har blivit så överexponerad på senare år att det är omöjligt att se honom som något annat än en löpsedel.

Och visst är hans specialframtränade ”superkropp” fin att se på, men den har vi ju redan studerat ingående i de gör det själv-guider som kvällstidningarna hunnit publicera både en och två gånger inför lanseringen av filmen.

Två saker drar ned betyget – filmskaparnas ängslighet genom hela filmen att publiken inte ska fatta ett dyft av (den rätt raka) storyn om inte allt förklaras med pedagogisk övertydlighet, och den fullständigt bisarra episod i filmens början som ska visa att Carl Hamilton är en mördarmaskin som omöjligt kan leva Svenssonliv. Vad ni än gör – lämna för guds skull inte fruktknivar framme när ni släpat hem underrättelseofficerare från krogen.

Hamilton – I nationens intresse

Regi: Kathrine Windfeld
Manus: Hans Gunnarson, Stefan Thunberg.
Foto: Jonas Alarik.
I rollerna: Mikael Persbrandt, Saba Mubarak, Pernilla August, Jason Flemyng, Lennart Hjulström med flera.

Spegeln

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!