Naket utlämnande och vackert animerat

UNT:s filmredaktör Björn G Stenberg guidar genom veckans viktigaste släpp för film hemma.

12 juni 2014 08:18

Nymphomaniac

(Nordisk Film)
Fyra kajor
Drama.
Lars von Trier gör återigen en film som provocerar, upprör och roar. Som det ska vara alltså. Filmen är fyra timmar med paus och handlar om den självdiagnosticerade nymfomanen Joe, från födsel till medelålder. En suverän Charlotte Gainsbourg i huvudrollen. Allt berättas med ett fantastiskt bildspråk parat med hela känsloregistret från djupaste sorg till mängder av humor.

Det förflutna

(Folkets Bio)
Fyra kajor
Drama.
Asghar Farhadi gjorde utmärkta ”Nadir och Simin – En separation” och han fortsätter på den vägen i ”Det förflutna”. Bérénice Bejo (som vann priset för bästa kvinnliga skådespelare i Cannes 2013) och Ali Mosaffa är suveräna som paret som ska skilja sig i denna emotionella och faktiskt överraskande relationsthriller.

Frost

(Disney)
Fyra kajor
Animerat.
Lite svalka i (den förhoppningsfulla) sommarvärmen? Disney lyckas återigen i gammal gord anda göra en stark upplevelse i berättelsen om prinsessan som drabbas av att allt hon rör blir is. Lite väl mycket sång men annars känner man igen sig bland roliga bifigurer (renen och snögubben är suveräna) och alla hisnande vackra scenerier.

Welcome to Sweden

(Noble)
Tre kajor
Komedi.
Det är alltid intressant (men inte lika ofta roligt) att få andra ögon på det vi betraktar som specifikt svenskt. Amerikanen Greg Poehler har gjort den här ojämna men ibland mycket träffsäkra tv-serien där han själv spelar huvudrollen mot bland andra Lena Olin, Josephine Bornebusch och Claes Månsson.

Hästmannen– den sista striden

(TriArt)
Tre kajor

Dokumentär. Dokumentärfilmaren Peter Gerdehag fortsätter att berätta om hästmannen Stig-Anders Svenssons liv med sina djur, som myndigheterna nu tagit hand om. Maktmissbruk eller en udda existens som inte kan ha hand om sig och sitt? Ett gripande porträtt hur som helst, gjort med bedövande vackra bilder som från ett svunnet Sverige.

The Wolf of Wall Street

(Universal)
Tre kajor
Thrillerdrama
. Martin Scorsese har gjort en underhållande men kanske lite grund film om girigheten på Wall Street med en hårdspelande Leonardo DiCaprio i huvudrollen som börsmäklaren Jordan Belfort i en orgie av droger, sex och rock’n’roll. Kanske inte direkt hittar lika bra in på ämnet som Oliver Stones ”Wall Street” dock.

Jack Ryan: Shadow recruit 

(Paramount)
Två kajor
Action.
Thrillermästaren Tom Clancy har skrivit om agenten Jack Ryan och han har filmats tidigare. Här axlar Chris Pine manteln och har dessvärre inte karisma nog att fylla upp den lite för stora kostymen. Det blir mest dussinaction, låt vara snyggt gjord. Hela intrigen känns dessutom anings gammalmodig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn G Stenberg