Magi i väntan på slutet

Björn G Stenberg låter sig för en sjunde gång villigt föras bort i magins land, även om det börjar bli lite tomgång emellanåt, i väntan på den avslutande filmen om Harry Potter.

17 november 2010 09:48

Nu är det fullt krig. Ni-vet-vem, vars namn man egentligen inte ska säga, men som vi kanske dumdristigt här kallar Voldemort, har alltmer tagit över. Magiministeriet är helt i hans händer och till och med ärevördiga magiskolan Hogwarts är i stort sett förlorad. Nu är det helt upp till Pippi, Tommy & Annika, förlåt, Harry Potter och de trogna vapendragarna Hermione och Ron att undkomma Dödsätarna och besegra Ondskan.

För att göra det måste de hitta Horrokruxerna, de saker som Voldemort gömt sin själ i. Samtidigt måste de hindra densamme att få tag i Dödsrelikerna, annars blir han oövervinnelig. Tillsammans är trion stark, men det lurar mörka krafter även mellan dem, inte minst svartsjukan. . .
Det är ett mäktigt epos som J K Rowling skrivit med sina sju böcker. Filmerna är inte långt efter utan får räknas till de ovanligt lyckade överföringarna från böcker. Tekniken fanns ju också för att matcha alla de fantasifulla miljöerna, och de magiska händelserna görs mycket bra visuellt. Inte minst är humorn en viktig faktor, liksom de spirande romanserna.

Dessutom är det lysande skådespeleri i filmerna, blandningen av de många brittiska scenrävarna och de i början helt oerfarna barnen fungerade perfekt från start. Särskilt roligt är det också att ha följt dem från första filmen till den senaste, och sjunde. Det är lite som att se sina barn eller kompisar växa upp. I Dödsrelikerna har de hunnit bli sjutton år. Det är inte minst samspelet mellan dem som gör storheten i filmen.
Filmen tar ytterligare ett steg mot våldet och mörkret, bland annat dör två älskade figurer.

Om förra filmen Harry Potter och Halvblodsprinsen bar spår av ett slags transportsträcka mot det alltmer oundvikliga slutet så är den känslan än större i denna, den näst sista, filmen. Det är svårt att bli lika begeistrad som i de första filmerna då hela den magiska världen var ny och fräsch. Mycket har vi sett redan nu och emellanåt verkar filmskaparna dra ut på scenerna för att få det att bli två filmer.
Lite snopet blir det också trots att man vet om det i förväg att behöva vänta till i sommar innan sista och åttonde filmen kommer. Den magiska sagan är fortfarande bra och fascinerande underhållning, välgjord sådan, men mycket mer hade det nog inte gått att göra.
Men väl mött Harry & Co, för slutstriden 15 juli. Då du, Voldemort. . . 

Film
Harry Potter och dödsrelikerna: Del 1
(Harry Potter and the Deathly Hallows: Part one)
Regi: David Yates
Spegeln & Filmstaden. Manus: Steve Kloves efter J K Rowlings roman. Foto: Eduardo Serra. Musik: Alexandre Desplat. I rollerna: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Alan Rickman, Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes, Bill Nighy, m fl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Stenberg