Lustfylld fröjd att se slipad räv

Wes Andersons tolkning av Den fantastiska räven är fylld av svart humor och är minst lika fyndig och listig som Mr Fox själv. Emma Dahlin njuter av en magnifik animation med lysande timing.

31 mars 2010 14:36
Den sluge och stilige Mr Fox retar gallfeber på de tre lömska bönderna Boggis, Bunce och Bean, vilka gör allt för att göra slut på den smarta räven. De försöker gräva, spränga och svälta ut honom ur hans håla, men Mr Fox har andra planer på gång.
Andersons tolkning av Roald Dahls Den fantastiska räven är en magnifik animation med lysande timing. Den fantastiska räven är fylld av svart humor och är minst lika fyndig och listig som Mr Fox själv.

Efter filmer som The Royal Tenenbaums och The Darjeeling Limited är detta Andersons första animerade film, men som vanligt slutar han aldrig att överraska sin publik. Temat är ofta detsamma, det rör sig kring familjen och i synnerhet fadersgestalten, men utförandet är som alltid okonventionellt, uppfinningsrikt och aldrig konsekvent.

Filmen är stopmotionanimerad, som exempelvis Wallace och Gromit, vilket ger filmen ett retroutseende som passar ypperligt för ändamålet. Filmens slipade sinnelag och sofistikerade anslag hade gått förlorat i en prålig datoranimation. Alexandre Desplats lekfulla toner är inspirerade av både folkmusik, country och bluegrass och emellanåt även av mästaren Ennio Morricone. Med banjo, mandolin och flöjter väcker Desplat skickligt liv i rävarna och de andra djuren och gör filmen till en lustfylld fröjd. Även Jarvis Cocker har komponerat ett av verken, ett hillbillyspår, framfört av karaktären Petey som Cocker även gör rösten till.

Formgivningen spelar en stor roll och miljön är väldesignad. Här har rävarna och grävlingarna mänskliga drag och är inte på något sätt förlöjligade. Alla har kostymer perfekt matchade med deras karaktärer och här finns fenomenala personligheter som brorsonen Kristofferson, Kylie och skurken Rat. Meryl Streep, som gör Mrs Fox, ger karaktären ett moget uttryck och i hennes röst hörs den uthållighet som Mrs Fox varit tvungen att ha med sin man. Det är ett perfekt exempel på hur rätt röst kan förkroppsliga en karaktär och hur stor roll rösten spelar i en animerad film. Något som man i svenska röstsättningar borde lägga betydligt mer vikt vid.

Fler recensioner kommer snarast.
Magnifik animation
Royal.
Den fantastiska räven (Fantastic Mr Fox)
Regi: Wes Anderson.
Manus: Wes Anderson & Noah Baumbach, baserad på en bok av Roald Dahl.
Foto: Tristan Oliver.
Musik: Alexandre Desplat.
Röster: George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray, Jason Schwartzman, m fl.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Dahlin