Läs Homeros i stället

Clash of the Titans ger Björn G Stenberg en viss lust att läsa den grekiska mytologin igen, men absolut inte att se den som Hollywoodfilm.

14 april 2010 10:56

Antikens mytologi bjuder på mängder av starka och berörande berättelser. De är ofta så arketypiska att de låter sig nyttjas till mängder av tolkningar. Innehållet av äventyr, storslagna sammandrabbningar mellan människor och gudar lockar också.
När Hollywood sätter tänderna i detta blir det tyvärr mest traditionell fantasyaction. Det hjälper inte hur mycket 3D man använder om utförandet ändå blir endimensionellt. Så är det tyvärr med nya versionen av Clash of the Titans (den förra kom för snart 30 år sedan och var heller inte bra).

Det handlar om halvguden Perseus, son till överguden Zeus och en dödlig kvinna, prinsessan Danaë. Han är ödesbestämd att spela en viktig roll i det krig mellan människor och gudar som just brutit ut. Enligt den vanliga sagoberättardramaturgin är han till en början ovillig att foga sig i sitt öde, men kommer vartefter på andra tankar. Hans väg bär ut i öknen för att bekämpa jätteskorpioner, ned till Hades där han ska hämta Medusas huvud och tillbaka för gå den sista striden mot Kraken, ett gigantiskt vidunder som ser ut som en äldre kusin till Alien. Men hela historien är diffus och onödigt rörig där någon hela tiden säger: "Vi gör det här människor vis".

Till detta som det visar sig ärkepekoral har man fått med namn som Liam Neeson, Mads Mikkelsen (hur många forntida kämpar kan han göra?), Ralph Fiennes och Gemma Arterton. Jag förmodar att de gjort sig en rejäl hacka på detta.
Det är inte ens en riktigt välgjord actionfantasy. Animationen är okej men absolut inte toppnivå. Sam Worthinghton fungerade bra i Avatar men blir här bara en dussinhjälte, likaså Mikkelsen i sin inte så stora roll. Det är en film om män (låt vara i kjolar), som yttrar stora saker eller dräper med glädje, vad det än månde vara.

Läs Homeros i stället eller den grekiska mytologin direkt i stället och spar pengar till något bättre. Detta är inte mycket till film trots sin storvulna intention och bombastiska musik.

Clash of the Titans

Regi: Louis Leterrieur
Spegeln.
Manus: Travis Beacham, Phil Hay & Matt Manfredi.
Foto: Peter Menzies Jr.
Musik: Ramin Diawadi.
I rollerna: Sam Worthinghton, Liam Neeson, Mads Mikkelsen, Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Alexa Davalos,

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn G Stenberg