Krångligt konstruerad revansch

Temat nördens revansch är tacksamt i You again, men intrigen är för krångligt konstruerad. Synd på annars rara ärtor, tycker Sara Ullberg.

4 februari 2011 10:00

Revanschism är ett tacksamt ämne i Hollywoodfilmer. Vem älskar inte berättelsen om den glasögonprydda mobbade nörden som några år senare återvänder i triumf till sin hemstad efter en total makeover?
Komedin You again följer framgångsreceptet - men avviker på en avgörande punkt. Töntiga Marni (Kristen Bell), som nu blivit en snygg, glasögonfri pr-kvinna, återvänder hem bara för att upptäcka att hennes älskade bror är på väg att gifta sig med hennes ärkefiende från high school.

Alla har rätt till en andra chans mässar Marnis mamma (Jamie Lee Curtis). Men gäller det verkligen Satans avkomma, den lika vedervärdigt snygga som elaka mobbaren Joanna? Och hur kommer det sig att Marnis mamma uppträder så konstigt när Joannas vackra och rika moster anländer till bröllopet?
Intrigen i You again är alltså på en och samma gång enkel och svåruthärdligt krångligt konstruerad. Andy Fickman gör det inte bättre genom att krydda anrättningen med väl tilltagna skopor dratta-på-ändan humor. Stackars Marni ramlar in i myrstackar, blir insmörjd med ister från topp till tå och får soppskålar hällda över huvudet, i en ändlös mekanisk ström av humoristiska incidenter.

Det är lite synd på en del rara ärtor. Framför allt på en skådespelarensemble som förutom Kristen Bell och Jamie Lee Curtis också omfattar suveräna Sigourney Weaver och flerfaldigt Emmy-nominerade Victor Garber. Men också på några genuint roliga scener. You again bjuder till exempel på en obetalbar bröllopsdans, med fyra extremt tävlingsinriktade amatördansare på scenen - och en mormor som plötsligt kommer flygande i en gunga.
Även filmens vällovliga sensmoral slarvas bort i malströmmen av förutsägbar slapstick. I You again är budskapet att ingen människa är oföränderlig. Tyvärr tycks manusförfattaren tro att receptet på bra filmkomedi är raka motsatsen.

You again
Regi: Andy Fickman
Filmstaden. Manus: Moe Jelline. Foto: David Hennings. Musik: Nathan Wang. I rollerna: Kristen Bell, Jamie Lee Curtis och Sigourney Weaver med flera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Ullberg