Intelligent underhållning

Mysteriet i Mouthe är en intelligent behandlad underhållning som kunde ha blivit Twin Peaks om den skruvats några varv ytterligare, skriver Björn G Stenberg.

9 december 2011 08:03

Deckarförfattaren David Rosseau, med akut skrivkramp, kommer till Frankrikes kallaste stad, Mouthe, för att hämta ut vad han hoppas, ett fett arv. Han ärver en uppstoppad hund ...

Fast samtidigt får han upp spåret på en guldklimp för fortsatt skrivande: ortens femme fatale Candice har hittats död i snön vilket avskrivs som självmord. Rosseau tvivlar och börjar en privat utredning, övervakad av Candice själv i bästa Sunset Boulevard-stil. Miljöer och människor i den bildligt och bokstavligt insnöade hålan (som känns betydligt mer USA och Kanada än gränsen mellan Frankrike och Schweiz) är fint fångade med en lite ironisk touch, särskilt som historien vartefter framstår som en ytterst medveten pendang till Marilyn Monroes liv, som redan den franska originaltiteln Poupoupidou ger en vink om.

Mysteriet i Mouthe är lika delar komedi, noir-pastisch, övernaturligheter och mysteriethriller. Det är en intelligent behandlad underhållning som kunde ha blivit Twin Peaks om den skruvats några varv ytterligare. Det räcker långt som det är dock, med ett persongalleri som lyfter filmen och en konsekvent hållen stämning som håller intresset vid liv filmen igenom.

Jean-Paul Rove har den rätta närvaron som författaren, Sophie Quinton inte bara liknar Monroe, hon förmedlar en person med samma oblida öde på ett bra sätt. Lägg till Guillaume Gouix som motvillig, men sympatisk, polis.

Mysteriet i Mouthe (Poupoupidou)
Regi & manus: Gérald Hustache-Mathieu
Foto: Pierre Cottereau. I rollerna: Jean-Paul Rouve, Sophie Quinton, Guillaume Gouix med flera.
Fyrisbiografen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn G Stenberg