Inspirerande om uppror

"Det är spännande att ta del av en film från Saudiarabien, ett land där det är förbjudet med biografer.", Björn G Stenberg om filmen Den gröna cykeln.

8 mars 2013 15:48

Det är spännande att ta del av en film från Saudiarabien, ett land där det är förbjudet med biografer. Extra utmanande också med en berättelse med fokus på kvinnor från en plats där kvinnorna till exempel inte får köra bil. Förutom att Den gröna cykeln då har premiär på internationella kvinnodagen.

Regissören Haifaa Al Mansours film Den gröna cykeln har 10-åriga Wadjda i fokus som bor i en förort till Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Hon är en livlig och påhittig flicka som inte alls vill låta sig begränsas av vad en flicka får eller inte får. För henne blir cykeln en symbol för friheten. För en flicka i Saudiarabien är det dock snudd på omöjligt för en flicka att få cykla och mamman säger blankt nej. Hon är dessutom mest koncentrerad på egna problem, maken vill nämligen ta in ytterligare en fru.

Men Wadjda ger inte upp. Hon anmäler sig till en tävling i recitation ut Koranen, där prissumman ska kunna räcka till en hägrande cykel. Vill man så kan man, så hon tränar hårt. Skildringen av skolbarnen är bara den skickligt hanterad.

Den gröna cykeln är inte bara socialt patos och en ingående skildring av ett annorlunda samhälle. Regissören Haifaa Al Mansour har dessutom valt att berätta med idel sköna bilder och innovativt foto. Det är en vacker film som helhet.

Waad Mohammed är suverän i huvudrollen, så full av kraft och energi. Det är bara att hoppas att filmen på något vis hittar till hemlandet – trots biografbristen – och kan inspirera där också. Det gör den här utan vidare.

FILM

Den gröna cykeln
[Kaja4]

Regi & manus:
Haifaa Al Mansour 
Foto: Lutz Reitemeier.
Musik: Max Richter.
I rollerna: Waad Mohammed, Reem Abdullah, Abdullrahman Al Gohani, Sultan Al Assaf, med flera.
Fyrisbiografen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!