Idéfattigt med far och son Smith

En duglig action med medryckande specialeffekter men annars går det mesta på tomgång tycker UNT:s Kjell Vowles om After Earth.

7 juni 2013 07:01

För 1 000 år sedan – efter att uppeldningen av fossila bränslen förstörde möjligheten för mänskligt liv på jorden – ledde den amerikanska armén en mänsklig evakuering till planeten Nova Prime. Den nya planetens ursprungliga invånare var dock fientliga, och födde upp monster som luktar sig till rädda människor för att döda dem.

Den legendariska militären Cypher Raige (Will Smith) har lärt sig att kontrollera sin rädsla, och därför kan inte monstrerna hitta honom. När rymdskeppet som Cypher och hans son Kitai (spelad av Will Smiths son Jaden Smith) kraschlandar på den obeboeliga jorden tvingas även Kitai lära sig att hantera sina nerver.

After earth är en duglig action, specialeffekterna är medryckande, och det är ett plus att det inte är gjort i 3D. Samtidigt är det en film där det mesta annat går på tomgång. Regissören M. Night Shyamalan nådde sin topp för fjorton år sedan med den nyskapande Sjätte sinnet. Därefter har karriären gått utför, och det är en idéfattig regissör som tar sig an Will Smiths hopplösa story.

Det kan tyckas att det är positivt att Hollywood tar sig an klimatkrisen, men när enda lösningen som presenteras är att människan ska flytta till en annan planet så tillför det inte mycket till debatten.

Slutligen går det att konstatera att Will Smith och Jaden Smith av förklarliga skäl är trovärdiga som far och son, men det är så långt skådespeleriet fungerar. Allvarstyngda klyschor levereras av stenansikten, och ingen av skådespelarna visar mer djup än vad pappa Smith gjorde i genombrottsserien Fresh Prince i Bel Air.

 

 

After Earth

Filmstaden
Regi: M. Night Shyamalan
I rollerna: Will Smith, Jaden Smith, Sophie Okonedo, Zoë Isabella Kravitz

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kjell Vowles