Härligt udda komedi

Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson har gjort en långfilm, Sound of noise, av ett Youtubefenomen. Det är en udda komedi som tar ut svängarna ordentligt, tycker Harald Pålbrant.

23 december 2010 10:00

För snart tio år sedan kom Music for one apartment and six drummers, en surrealistisk kortfilm om en grupp musiker som utan lov tar sig in i en tom lägenhet där de trummar på alltifrån köksattiraljer till möbler så att svängiga rytmer uppstår.

Filmen blev ett fenomen på Youtube, och nu har regissörerna bakom filmen, Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson, gjort en långfilm av i grunden samma historia. Utan överdrift kan man säga att de tagit ut svängarna ordentligt.
Musikergänget är nu en terroristgrupp som utnyttjar offentliga miljöer till att skapa avantgardistiska rytmer. De drar sig inte för att förstöra saker vilket leder till att de jagas av polisen. Jakten leds av en känslig polisman som ironiskt nog hatar musik och vars bror är en världsberömd dirigent.

Sound of noise är en nästan chockerande annorlunda svensk långfilmskomedi. Humorn är absurd, allt genomsyras av musik, och handlingen rör sig ofta i konstmusikmiljöer som i svensk film brukar vara förbehållen dramer som Till det som är vackert som kom i höstas.
Höjdpunkterna är förstås de roliga och svängiga scenerna där terroristerna genomför sina förbjudna spelningar. Filmen lyckas för övrigt både driva med och hylla kompromisslösa, svartklädda avantgarde-musiker.
Storyn är dock lika tunn som ett notblad när allt kommer omkring, och fantasin räcker inte riktigt till en speltid på knappt en 1 timme och 40 minuter. Men den som vill se en uppfriskande udda svensk komedi bör inte missa den här filmen.


 

Sound of noise
Regi: Ola Simonsson, Johannes Stjärne Nilsson
Royal. Manus: Ola Simonsson, Johannes Stjärne Nilsson. Foto: Charlotta Tengroth. Musik: Fred Avril, Magnus Börjeson, Six drummers. I rollerna: Bengt Nilsson, Sanna Persson, Magnus Börjeson, Marcus Boij, Fredrik Myhr m.fl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Harald Pålbrant