Fint men typiskt växa upp-drama

Strax efter att bomben fälls över Hiroshima 1945 föds två flickor i London. Deras mammor kämpar sida vid sida på BB och flickorna, den ena rödhårig och den andra brunett, växer upp på samma gård och blir bästa vänner.

9 augusti 2013 09:00

1962 pågår Kubakrisen för fullt och samtidigt som flickorna trevande testar vuxenlivet ligger ett ångestframkallande hot om total ödeläggelse ständigt på lur.

Mestadels berättas historien ur den rödhåriga Gingers perspektiv. Hon vill engagera sig i kampen mot bomben och plockar hellre upp en bok när Rosa börjar hångla med killar.
En sak som, förutom tjuvrökning, trånga jeans och strykning av hår, förenar de två är deprimerande nog deras förakt för sina mödrar. Ginger och Rosa idoliserar sina fäder, i alla fall Gingers pappa Roland, som i deras ögon framstår som fri, gåtfull och attraktiv.

Utöver sina tankar och ideal styrs dock professor Roland också av en helt annan kroppsdel. När hans äktenskap med Gingers mamma Nat (en rörande Christina Hendricks) knakar upptäcker han dotterns visst nästan vuxna och mycket vackra bästa vän Rosa.

Och så slår verkligen en bomb ner i Gingers liv, om än på ett känslomässigt plan.

I Sally Potters (Orlando) fina och välgjorda om än rätt typiska växa-upp-film utspelar sig alltså både ett yttre och ett inre drama hos de två unga kvinnorna, som verkligen imponerar. Elle Fanning, lillasyster till Dakota Fanning, är filmens största behållning och tveklöst en blivande stjärna. Alice Englert, som tidigare i år var det bästa med nya tonårsserien Beautiful creatures och råkar vara dotter till Jane Campion, är också riktigt bra som den vilsna och ömhetstörstande Rosa.

Film

Ginger och Rosa
Regi: Sally Potter
Manus: Sally Potter.
Foto: Robbie Ryan.
I rollerna: Elle Fanning, Alice Englert, Christina Hendricks med flera

Fyrisbiografen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!