Fascinerande sci-fi

Filmen Oblivion, om jorden år 2077 efter ett kärnvapenkrig, är med vissa skygglappar på en storslagen sci-fi, skriver Björn G Stenberg.

12 april 2013 08:03

Året är 2077. Jorden är förödd efter ett kärnvapenkrig mot en inkräktare från rymden. Fast Jorden vann och i ett slags vakttorn finns "reparatören" Jack Harper och kommunikatören Victoria. Tillsammans ser de till att de mekaniska försvarsrobotarna lagas efter attacker från kvarvarande inkräktare. Jack plågas nattetid av drömmar från ett obestämbart förflutet, något som mestadels är höljt i dunkel. ..

Joseph Kosinski (som tidigare gjort blanda annat TRON Legacy) har gjort en ojämn film, någonstans mellan 2001 - ett rymdäventyr, Wall-E och Independence day och inte minst dataspel. Han berättar långsamt och låter historien få ta den tid den behöver och först vartefter får man svar på de många frågor som dyker upp. Det finns också ett existentiellt anslag i den. Oblivion är också en skickligt och vackert gjord film, där den imponerar ordentligt. Det är en fascinerande visuell film som helst ska ses på så stor duk som möjligt.

Men det finns en del invändningar. Manuset är inte övertygande hela vägen och Tom Cruise leker lite för mycket traditionell actionhjälte. Trots att även kvinnorna i fokus är långt i från några våp är det ändå Mannen med stort M som ska rädda dem, och mänskligheten också i förbifarten. Roliga blinkningar till Top Gun finns också, men Cruise står lite i vägen för filmens lovande svärta.

Så med lagoma skygglappar på så är det en storslagen sci-fi som dock hade vunnit på att manusgranskas hårdare.

Film

Oblivion
Spegeln

Regi: Joseph Kosinski
Manus: Joseph Kosinski, Karl Gajdusek & Michael Arndt efter Joseph Kosinskis och Arvid Nelsons bok. Foto: Claudio Miranda. Musik: Anthony Gonzalez. I rollerna: Tom Cruise, Andrea Riseborough, Morgan Freeman, Nikolaj Coster-Waldau, Olga Kurylenko, Melissa Leo, Zoe Bell med flera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!