Ett svart kapitel i USA:s historia

Både det enskilda och det kollektiva minnet är alltför kort. Det inser Björn G Stenberg när han ser Göran Hugo Olssons utmärkta dokumentär om den svarta medborgarrättsrörelsen i USA

1 april 2011 09:00

Göran Hugo Olsson kom på den lika enkla som genialiska idén att skildra den genom klipp från svenska tv-arkiv från tiden. Det ger den extra effekten av att visa på ett i dubbel bemärkelse svart kapitel i USA:s nutidshistoria och ge den mediala svenska synen på det hela på den tiden.
På den tiden hade det varit helt otänkbart att tänka sig Barack Obama som en framtida president, de svarta var rejält förtryckta. Det är åtminstone något som gått rejält framåt sedan den tiden!

Det har blivit en mycket intressant film där legender från kampen, som Stokely Carmichael, Angela Davis och andra träder fram ordentligt. Det finns många tragiska människoöden som tar tag i känslorna ordentligt. Fenomen i tiden som Svarta Pantrarna, fångupproret på Attica, morden på Martin Luther King och Bobby Kennedy får också rejält med utrymme.

Ett klipp som berör särskilt är när Carmichael intervjuar sin egen mamma i en anspråkslös situation där hon berättar om de villkor en ensam mamma i Harlem hade att försöka överleva på den tiden, ändå inte så avlägsen. Det påminner faktiskt mycket om det svarta Afrika idag.
De svenska kommentatorerna är emellanåt också tidstypiska och ovana med att prata om rasism och liknande. Synen på USA får sina ordentliga törnar. Kommentarerna från nutida artister som Talib Kwele och Erykah Badu tillför en extra dimension dessutom.
Göran Hugo Olsson har gjort en skickligt klippt film som griper tag från start. Filmen har prisats ordentligt i USA och förtjänar mera av den varan.

The black power mixtape 1967-1975

Regi: Göran Hugo Olsson

Fyrisbiografen. Medverkande: Stokely Carmichael, Angela Davis, Bobby Seale med flera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!