Ett riktigt hästjobb

Spielberg vet som vanligt hur han ska trycka på alla känsloknapparna på en gång. Det är omöjligt att värja sig när hästen Joey lockar fram det bästa hos vän och fiende och som ett slags superhjälte klarar allt, skriver Björn G Stenberg.

24 februari 2012 06:08

Från att Steven Spielberg debuterade med kortfilmen The last gun 1959 och fram till att nyligen ha gjort sin femtionde film har inte direkt hans ledstjärna varit ”less is more”, snarare tvärtom, ju mer storslaget och påkostat desto bättre. E T, Indiana Jones, Jurassic Parc, Världarnas krig, Rädda menige Ryan och Schindlers list talar väl för sig själva. I Hajen och Duellen använde han dock med framgång ett mer minimalistiskt närmande.

Senaste premiären War Horse ligger åt det storslagna. I centrum finns hästen Joey som tvångsutskrivs till militärtjänst vid Första världskrigets start. Fram till dess har han levt i nära symbios med pojken Albert, som också han försöker ta värvning men nekas på grund av sin ålder. Han lovar dock att han ska hitta Joey igen, kosta vad det vill.

Filmen fokuserar sedan på Joeys eskapader när han tar sig igenom krigets fasor, av ödets nycker på än den ena, än den andra sidan. Det är spektakulära scener - som kavallerianfall mot kulsprutor – snyggt bildsatta med jättemusik till, signerad John Williams, varvade med nära porträtt av människorna (och förstås hästarna). Spielberg vet som vanligt hur han ska trycka på alla känsloknapparna på en gång. Det är omöjligt att värja sig när Joey lockar fram det bästa hos vän och fiende och som ett slags superhjälte klarar allt.

Filmen har många drag av matinéfilm och barnbok, men de fasansfulla krigsscenerna gör att det absolut inte är någon film för de mindre, åldersgränsen är på elva år, snudd på för lågt satt. Man sitter i salongen och hoppas få se skylten med ”Inga djur har skadats vid denna inspelning”. Nu såg jag ingen sådan men Spielberg själv har bedyrat att mycket gjordes i datorn och att flera hästar delade på rollen. Främste rollinnehavare är dock Finders Key som gör en strålande insats. Han delar den insatsen med mer mänskliga rollinnehavare som Emily Watson, Peter Mullan och Niels Arestrup.

Ett effektivt filmarbete av Spielberg, men tämligen lättviktigt i jämförelse med hans egna filmer Schindlers list och Rädda menige Ryan, eller varför inte E T.

FILM

War horse

Regi: Steven Spielberg Filmstaden. Manus: Lee Hall och Richard Curtis. Foto: Janusz Kiminski. Musik: John Williams. I rollerna: Finders Key, Jeremy Irvine, Emily Watson, Peter Mullan, Niels Arestrup, David Thewlis, med flera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn G Stenberg