En dimension till av Nemo

Kan man annat än älska Nemo, undrar Maria Nyström som sett en lyckad 3D-nylansering av Hitta Nemo.

21 december 2012 06:00

Det är snart tio år sedan filmen Hitta Nemo kom ut men det är en sådan där film som man inte glömmer utan som man gärna ser om – om och om igen. Nu har filmen åter premiär på biodukarna – fast nu i 3D (och med en kortfilm om Toy Story som bonusmaterial). Det nya formatet lämpar sig utmärkt för filmen – det blir så att säga mer djup i djupet! Och så simmar fiskarna ut ur duken, som min fyraåring uttryckte det. Och det är precis vad de gör. Ända in i hjärtat.

Kan man annat än älska Nemo! Och Dooooris! Glömska knasiga Doris, med en hjärna inte större än ett knappnålshuvud! Och fina överbeskyddande pappa Marvin! Som trots allt inte lyckas skydda sin son från att fångas av en sportdykare och bli prydnad i ett akvarium på en tandläkarklinik.
Men ett liv i fångenskap är inget för Nemo, eller hans fiskkamrater som planerar en utbrytning. Allt medan pappa Marvin kämpar sig genom mil av vatten och faror. Roligast är nog mötet med hajarna – förutom Doris då – som svurit en ed att inte äta en enda bit fisk till. Lite svårt dock då Doris som vanligt klantar till det och färgar vattnet rött med blod!

De flesta, i alla fall bland de lite äldre, vet hur detta svindlande och mycket humoristiska äventyr slutar. (Vi tiger som fiskar!) Ett slut som om några år får sin fortsättning (enligt imdb). 2016 är en ny film om det glada fiskgänget planerat. Jag kan inte sluta vänta!

FILM

Hitta Nemo 3D

Manus: Andrew Stanton
Regi: Andrew Stanton, Lee Unkrich
Musik: Thomas Newman
Medverkande: Alexander Gould, Albert Brooks, Ellen DeGeneres, Willem Dafoe, Brad Gerett mfl.
Svenska röster: Leif Andrée, Ulla Skoog, Daniel Andersson, Mikael Persbrandt, Ingemar Wallén, Maria Möller, Mats Jernudd, Jakob Fahlstedt, Cecilia Milocco, Anders Öjebo, Göran Engman mfl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Nyström