Domedagsstämning med serietidningskänsla

Världsrymden anfaller på vita duken igen och denna gång bildar Moskva fond till en film med apokalyptiska stämningar.

5 januari 2012 07:00

De amerikanska vännerna Sean, spelad av Emile Hirsch, och Ben, som görs av Max Minghella, ska sälja in sin datormjukvara till ett företag i Moskva, men blir lurade av den svenska företagsledaren, som gestaltas av Joel Kinnaman. När de båda vännerna försöker dränka besvikelsen över den uteblivna affären i vodka på en nattklubb, dyker företagsledaren upp där. Nattklubbsfestarna får ytterligare ett oväntat besök.

Filmer och berättelser om utomjordingar som anfaller jorden när vi minst av allt anar det är en genre med gamla anor. Människan har fascinerats av ämnet alltsedan antiken. Under det kalla kriget invaderades USA på film av illasinnade varelser från rymden, något senare gjorde regissörer som Steven Spielberg dem lite snällare. Men i detta amerikansk-ryska samarbete är utomjordingarna tydligt elaka och egoistiska. Lömskt nog kan de göra sig osynliga också. Dessa utomjordingar påminner om mördartomaterna som anföll USA på sjuttiotalet. Men de har dock lite mer teknologisk finess, består av en härva elektronisk spänning och kan pulvrisera människor. Tänk mikrovågsugn, så får du ett litet hum om hur monstren funkar.

Handlingen harvar på enligt standardformulär för genren. Har man sett bara en enda ”liten grupp kämpar för att besegra monster-film” tidigare så vet man vilka som stryker med längs med vägen mot räddningen. Replikerna är kortfattade som i seriebubblor. Lite känns filmen som att någon tolvåring lekt fram den i fantasin, tänkt ut hur monstren funkar och kan bekämpas.  Kulmen nås när de unga hjältarna träffar på ett slags ryskt överlevarförband med en utstyrsel som hämtad från diverse hembyggen i barnkammaren.

Det tredimensionella ger ändå det totalförstörda Moskva ett särskilt djup, vissa effekter är snygga och det finns en täthet i berättandet som gör det hela ganska okej som filmäventyr.

Men den här filmen kommer kanske mest att leva kvar i minnet som den vars inspelning hotades på riktigt av de ryska skogsbränderna sommaren 2010. Och Joel Kinnaman är en bättre skådespelare än vad han får visa här.

FILM

The darkest hour
[Kaja2]

Regi:
Chris Gorak.
Manus: Jon Spaihts
Foto: Scott Kevan.
Musik: Tyler Bates.
I rollerna: Emile Hirsch, Olivia Thirlby, Max Minghella, Rachael Taylor, Joel Kinnaman, Veronika Ozerova, m fl.
Filmstaden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe