Deckare för de yngsta

Sagan om LasseMajas Detektivbyrå skildrar en fullfjädrad idyll, skriver Peter Eliasson.

18 oktober 2013 07:06

LasseMajas Detektivbyrå är tillbaka, och den här gången blir det så rafflande att man nästan ramlar av biofåtöljen av ren och skär exaltering. Nej, inte riktigt förstås. Däremot inbillar jag mig att målgruppen från sex år och uppåt lär uppskatta denna i alla bemärkelser trevliga historia om smådeckarna Lasse och Maja på äventyr hemma i den fiktiva småstaden Valleby. För det här är faktiskt en rätt klurig och spännande skapelse i sin (matiné)genre, som inte skriver någon på nästan, utan låter sin publik själva hänga med i mysterielösandet ända till eftertexterna börjar rulla.

Det handlar om en kyrka på ekonomisk dekis, ett klassiskt konsertbesök av välkända von Broms duo, en glammig popstjärna samt icke minst en mystisk kista som blir stulen. Frågan är både vem som snott föremålet ifråga, och vad dess hemlighet är. Dessa frågor och några till försöker Lasse och Maja, fint spelade av Amanda Pajus & Lukas Holgersson, lösa med benägen hjälp från den inte helt snabbtänkte polismästaren.

LasseMajas Detektivbyrå skildrar en fullfjärdrad idyll där tiden med undantag för en del tekniska innovationer stått stilla. Alla är snälla och vill sina medmänniskor väl innerst inne. Det hela framstår som en saga, och detta intryck förstärks inte så lite av den digitala och väldigt färgglada scenografin. Som liten matinétörstande parvel hade jag nog tyckte det här var väldigt roligt medan mitt vuxna jag tycker det är rätt skönt att det kommer en svensk film med och om barn som inte snöar in på socialrealism och elände då och då.

FILM

LasseMajas Detektivbyrå – von Broms hemlighet
Regi: Walter Söderlund
Spegeln & Filmstaden.
Manus: Malin Nevander.
Foto: Mats Olofson.
Musik: Jean-Paul Wall.
I rollerna: Amanda Pajus, Lukas Holgersson, Tomas Norström, Peter Magnusson, Kajsa Ernst, med flera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!