Briljanta insatser i begravningsfilm

Den åldrande Robert Duvall gör ett fantastisk porträtt av en man som söker försoning i 30-talsdramat Get low, skriver Harald Pålbrandt.

17 december 2010 10:00

En del skådespelare blir bara bättre med åren. En av dessa är snart 80-årige Robert Duvall, som i 30-talsdramat Get low gör ett fantastiskt porträtt av en man som söker försoning med sig själv och sin omgivning. Han säger inte mycket, går mest omkring och muttrar, men lyckas ändå få fram sin rollfigurs plågade inre. 

Duvalls rollfigur heter Felix Bush, en avskydd ensling som undrar vad folk kommer att säga om honom på hans egen begravning. För att få reda på detta tänker han arrangera en begravningsmottagning som ska hållas medan han själv är i livet.
Villkoret för att få komma på tillställningen är att man har en historia att berätta om Bush, vilket inte är svårt då han omges av många märkliga, och oftast illvilliga rykten. Till sin hjälp anlitar den gamle två begravningsentreprenörer, som under förberedelserna upptäcker att bakom mannens ovanliga plan döljer sig en mörk hemlighet från det förflutna.

Det händer inte mycket i filmen. Mystiken kring Bush skingras i dröjande, lågmälda scener, vilket i början känns suggestivt men också gör att det blir lite segt i längden.
Filmens behållning är i stället att se en Robert Duvall i toppform. Denne aktör har roller i legendariska filmer som Gudfadern och Apocalypse now bakom sig, men frågan är om han inte varit som allra bäst de senaste åren – ett annat exempel är i countrydramat Crazy heart från förra året.
En annan aktör som håller formen är Bill Murray, som spelar ägaren för begravningsbyrån. Han lättar upp dramat genom att leverera sarkasmer av det slag han nästan tagit patent på.

Get low
Regi: Aaron Schneider
Royal. Manus: Chris Provenzano, C Gaby Mitchell. Foto: David Boyd. Musik: Jan AP Kaczmarek. I rollerna: Robert Duvall, Bill Murray, Lucas Black, Sissy Spacek m fl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Harald Pålbrant