Blodiga uppgörelser i Colombiana

Luc Bessons Colombiana är en bra actionfilm rakt igenom, och Zoe Saldana fyller sin actionkostym som hämnddriven dödsmaskin, enligt Björn G Stenberg.

16 september 2011 09:00

"För att göra en bra film krävs bara en pistol och en flicka" lär redan kultregissören Jean-Luc Godard ha sagt. Hans sentida landsman Luc Besson, som skrivit manus, verkar hålla med och har fått regissören Olivier Megaton med på det hela.

Enligt standardformuläret från Havamal och framåt formuleras allra först hämndmotivet som filmen sedan bygger på rätt igenom: en liten flicka - Cataleya - ser sin inte helt rumsrena familj mördas av en knarkmaffiaboss. När hon växt upp hos släktingar viger hon sitt liv åt att ge igen och svarar på frågan om vad hon ska bli som stor med: "Jag vill bli mördare". . .

Zoe Saldana fick sitt genombrott i filmen Avatar. Hon spelar skickligt den dödsmaskin Cataleya blivit, som en blandning av Xena och Catwoman. Det är en otalig räcka av hisnande stunts och uppvisningar i fasadklättringar och biofavoriten "hasa runt i ventilationstrummor". På vägen får mängder av halvfigurer sitt "rättmätiga" straff i blodiga uppgörelser.
Det är bra actionfilm rätt igenom och extra roligt med en kvinna i huvudrollen. Zoe Saldana fyller upp actionkostymen rätt av och behöver inga onödiga avklädningar för att skyla över bristerna, även om det även här blir mer av tättsittande utstyrsel än framhävda inre drivkrafter.

Colombiana
Regi: Olivier Megaton
Filmstaden. Manus: Luc Besson. Foto: Romain Lacourbas. Musik: Nathaniel Méchaly. I rollerna: Zoe Saldana, Michael Vartan, Callum Blue, m fl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!