Baseboll blir statistik

Moneyball bygger på boken med samma namn, och skildrar den sanna historien om hur Billy Beane förde in matematiken baseboll i början av 00-talet. En intressant inblick i USA:s nationalsport, skriver Kjell Vowles.

9 december 2011 08:03

Oakland A’s är ett lag som passerat sin storhetstid och bara kan drömma om att betala samma miljonlöner som storlagen i amerikanska basebolligan. Generalmanagern Billy Beane (Brad Pitt) visar dock att ett bra lag på papperet är någonting helt annat än ett lag fyllt med stjärnor.

Med hjälp av ekonomen Peter Brand (Jonah Hill) samlar Beane ihop ett lag av spelare som de flesta anser vara för gamla, för ensidiga, eller för skadebenägna. Brands statistiska analyser visar dock att spelarna skapar mer poäng än deras namnkunniga kolleger. Teorierna möter motstånd bland det gamla gardet som hellre bedömer spelare efter styrka och snabbhet, och hur deras fru ser ut – en vacker partner betyder gott självförtroende.

Moneyball bygger på boken med samma namn, som skildrar den sanna historien om hur Billy Beane förde in matematiken baseboll i början av 00-talet. Regissören Bennett Miller tar dock ut svängarna ordentligt, och allting blir väl tillrättalagt. Den fiktiva karaktären Peter Brand är för bra för att vara sann som mattenörden som revolutionerar sporten, och de många bildkollagen är tröttsamma snarare än känslosamma. Men har man förbiseende med det är filmen en intressant inblick i USA:s nationalsport, och Philip Seymour Hoffman är strålande i rollen som den buttra tränaren.

Moneyball
Regi:
Bennett Miller
Manus: Steven Zaillian & Aaron Sorkin.
Foto: Wally Pfister.
Musik: Mychael Danna.
I rollerna: Brad, Pitt, Jonah Hill, Robin Wright, Philip Seymour Hoffman m fl.
Filmstaden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!