Barnsligt spännande äventyrsvärld

Björn G Stenberg låter 12-åringen i sig få njuta fritt av ett spektakulärt äventyr i Jules Vernes värld.

29 februari 2012 08:04

Liksom Leonardo da Vinci var författaren Jules Verne före sin tid med sina fantasifulla uppfinningar. Han skrev om världsomseglingar under havet, resor till månen och till jordens medelpunkt. Nu är han tillbaka i ett nytt äventyr.

Sean snappar upp ett meddelande sänt med morsesignaler. Det visar sig vara från hans upptäcktsresande farfar (Michael Caine), som hävdar att han funnit Den mystiska ön som Verne skrev om. Sean ger sig i väg på en ny äventyrsresa tillsammans med sin plastpappa Hank (Dwayne Johnson, alias The Rock). På vägen får de sällskap av en inhyrd helikopterpilot (Luis Guzman) och dennes dotter (Vanessa Hudgens).

De tvingas nödlanda på den mystiska ön. Allt är sålunda upplagt för action, fantasi och romantik. Det har aldrig varit lättare att skildra Jules Vernes fantasterier på vita duken, med all den teknik som finns. Det gäller mest att hitta ett manus som håller och skådespelare att bära upp det.

Här görs det hela med blandat resultat. Det är storslagna scenerier från ön där ett antal hemligheter och konstiga djur- och växtformer väntar. Det är full fart från början till slut och det är på många sätt ett magnifikt matinéäventyr. Däremot pendlar dialogen emellanåt mellan det sentimentala och det rent fåniga.

Guzmans roll är att vara ett slags pajas som blir snudd på rasistiskt. Tack och lov så behöver Vanessa Hudgens inte bara gå omkring i tajta shorts på den tropiska ön, hon får också vara väl så tuff som Josh Hutcherson. The Rock står som vanligt för musklerna men visar sig också kunna frambringa What a wonderful world på ukulele i månskenet... .

Som helhet en film som 12-åringen i mig gillar skarpt medan mitt vuxna jag håller emot vissa stunder.

Fakta

Journey to the mysterious island 3D

Jules Verne

Regi: Brad Peyton

Filmstaden. Manus: Richard Outten, Brian & mark Gunn. Foto: David Tattersall. Musik: Andrew Lockington. I rollerna: Josh Hutcherson, Vanessa Hudgens, Dwayne Johnson, Luiz Guzman, Michael Caine, Kristin Davies, med flera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn G Stenberg