Oscarsgalan hägrar för Uppsala kortfilmfestivals vinnare

Uppsala kortfilmfestival hör sedan länge till Europas största och viktigaste i genren. En av anledningarna är kopplingen till Oscarsnomineringarna. På måndagen 21 oktober inleds årets festivalvecka.

Niclas Due Gillberg är sedan 2005 festivalchef för Uppsala kortfilmfestival. "Det kanske låter klyschigt, men årets festival är väldigt varierad", säger han.

Niclas Due Gillberg är sedan 2005 festivalchef för Uppsala kortfilmfestival. "Det kanske låter klyschigt, men årets festival är väldigt varierad", säger han.

Foto: Angie Gray

Film2024-10-21 05:00

Nyheten i korthet

  • Uppsala kortfilmfestival, en av Europas största och viktigaste i genren, inleds den 21 oktober för 43:e gången.
  • Vinnarna i internationella tävlingssektionen Uppsala Grand Prix och kategorin Bästa svenska kortfilm kan nomineras till en Oscarsstatyett.
  • Festivalen förväntas locka cirka 12 000 besökare och kommer att visa 300 filmer med stor variation, med teman som Litauen, punk och fakta/fiktion.

Nyligen fick festivalchefen Niclas Due Gillberg ett välkommet besked från Academy of Motion Picture Arts and Sciences (Oscarsakademin). Tillsammans med ett 30-tal andra europeiska festivaler återfinns Uppsala kortfilmfestival som vanligt på akademins lista inför den urvalsprocess som kulminerar med Oscarsgalan i mars 2025.

Det innebär att vinnaren i både den internationella tävlingssektion Uppsala Grand Prix samt kategorin Bästa svenska kortfilm i den nationella sektionen har möjlighet att nomineras till världens främsta filmpris.

– Det är viktigt för oss att behålla den statusen. På så sätt blir det extra intressant att visa film hos oss, säger Niclas Due Gillberg och tillägger att bästa svenska kortfilm också har chans på en Guldbaggenominering.

undefined
"An orange from Jaffa" av Muhammed Almughanni hör till festivalens palestinska program

Årets festival är den 43:e sedan starten 1982. Men att evenemanget skulle känna av någon 40-årskris förnekar Niclas Due Gillberg bestämt. Han räknar med att omkring 12 000 besökare i vanlig ordning kommer att ta del av det digra utbudet. I den publiksiffran ingår också skolelever som festivalen riktar sig till i en särskild satsning.

– Under veckans visar vi totalt 300 filmer med stor variation. Det kan låta klyschigt men så är det faktiskt, säger Niclas Due Gillberg.

Han framhåller ändå tre urskiljbara huvudteman: Litauen, punk och fakta/fiktion. Därutöver visas filmer på teman som AI, Gaza, samiskt, queer, komedi, uppländskt och kortkort – för att bara nämna några.

– Så här brukar det se ut om på kortfilmfestivaler runt om i världen. Det ligger liksom i kortfilmens natur att vara fantasifull och experimentell. Här finns inte samma förväntningar som på en långfilm. Ingen kräver att en kortfilm ska vara bred och ha potential att nå en bred biopublik, vilket inte hindrar att det faktiskt görs många publiktillvända kortfilmer också, säger Niclas Due Gillberg.

undefined
Bakom filmen "California dreaming" står regissören Sreylin Meas från Kambodja.

Bland de evenemang som sticker ut finns bland annat en picknickvisning med ett barn- och familjeprogram inne i S:t Per Gallerian. Då är det medhavd filt och matsäck som gäller.

Det blir också ett samarbete med UKK och Musik i Uppland. Redan före festivalen (17 oktober) visades Caplins klassiker "Guldfeber" i UKK:s stora sal ackompanjerad live av Uppsala kammarorkester. 

På UKK visas också de tio uppkäftiga filmer som hör till blocket Kortfilmspunk, där en film om Uppsalabandet Borgerlig Begravning ingår. Efter filmvisningen väntar en livespelning med punkbanden Vaknatt och Hesa Fredrik (25 oktober).

undefined
"Bohcco mielkki sávkaldgat" av regissören Mihkkal Hætta är en kortfilm som ingår i festivalens samiska block
undefined
Under festivalen visas också en hel del filmer för barn och ungdomar, med särskilda visningar för skolklasser.
Uppsala kortfilmfestival

När och var: 21–27 oktober på Fyrisbiografen, Slottsbiografen, Regina och Hantverksföreningen. Festivalen invigs av Filminstitutets vd Anna Croneman på Slottsbiografen, måndag kväll 21 oktober.

Festivalledning: Niclas Due Gillberg (festivalchef), Christoffer Ode (programchef) och Sigrid Hadenius-Ebner (festivalproducent).

Tävlingsklasser: Uppsala Grand Prix (bästa internationella film), Uppsala kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne, Bästa svenska kortfilm, Bästa kortfilm för barn).

4 svenska regissörer som deltagit: Roy Andersson, Ruben Östlund, Amanda Kernell, Ninja Thyberg

Grundades: Första festivalen arrangerades 1982. Festivalen drivs av den ideella föreningen Kulturföreningen för Filmfestival i Uppsala.

Festivalen stöds av: Uppsala kommun, Region Uppsala, Svenska Filminstitutet, Folkuniversitetet med flera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!