Mycket av förhandssnacket handlar om den nya regel som kräver att skådespelare ska ha gjort minst en tidigare roll för att kunna bli nominerade i någon av de fyra skådespelarkategorierna.
I praktiken betyder det att tidigare pristagare som Granit Rushiti i "Jag är Zlatan" eller Sofia Kappel i "Pleasure" inte hade kunnat få sina statyetter i dag.
Guldbaggejuryns ordförande Anna Carlson, mångårig medarbetare på Uppsala stadsteater, förklarar att det länge har funnits starka önskemål om en regeländring från branschorganisationer, som fackförbundet Scen & Film. Hon tycker också att det har blivit fel när så många Guldbaggar under det senaste decenniet gått till debutanter som inte har haft fler roller efteråt.
– Alla kategorier som nomineras ska gå till yrkesverksamma, men det har inte alltid gällt skådespelarkategorierna. Det har skapat debatt hos dem som har jobbat några år i branschen och den diskussionen har pågått i tio år, säger hon.
Debutantpris på tal
Men beslutet har fått kritik. Bland annat har Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad beslutat att låta bli att bevaka galan i år. "När amatörerna stängs ute blir galan en irrelevant branschfest", skriver tidningarnas filmskribent Mattias Oscarsson.
Andra som har rasat mot förändringen är "Äta sova dö"-regissören Gabriela Pichler och artisten och amatörskådespelaren Uje Brandelius.
Anna Carlson understryker att det handlar om att stärka priset snarare än att stänga ute någon.
– Inte minst i år kan jag räkna upp minst sju filmer som har fantastiska förstagångsskådespelare. En idé som dykt upp är att införa ett debutantpris. Jag tycker personligen att det är en bra idé, säger hon.
"Går upp och ner"
Någon som är långt ifrån debutant är Mikael Persbrandt, som kan ta hem sin tredje Guldbagge och därmed tangera rekordet efter sina insatser i rollen som Dag Hammarskjöld. Filmen har totalt sju nomineringar.
När filmåret summeras kan Anna Carlson konstatera att "Hammarskjöld" och "Ett sista race" kom som välkomna publiksuccéer i slutet av ett filmår som annars hade svårt att hävda sig publikmässigt.
– Jag tror på svensk film. Det går lite upp och ner över tid, men det finns fantastiska yrkesverksamma filmskapare i det här landet som kommer att fortsätta göra film som får såväl internationella priser som stor publik i Sverige, säger hon.