I söndags berättade UNT om den kommande dokumentären ”Clock - socialist burgers inc”, med premiär 2 februari i SVT. Filmen handlar om svenska Clock, den statliga hamburgerkedjan. Där beskrivs bland annat Clocks utlandssatsningar på bland annat Japan, Kina och Kuwait. Ganska misslyckade projekt – bortsett från det sistnämnda.
– Clock i Kuwait blev en succé och snackis i hela landet, säger Uppsalaprofilen Magnus Åkerman (M), andre vice ordförande i kommunfullmäktige.
Han var Rooms division manager på SAS Hotel Kuwait år 1984–86 och ingick i den ledningsgrupp som var inblandad i etableringen.
– SAS hade en plan, att det skulle finnas ett hotell på varje slutdestination. Det byggdes en hel by där som vi drev, med svenska bungalows och stora, jädra kylaggregat för att gästerna skulle överleva i det klimatet.
Samma period blev SAS först Kuwait med att etablera en hamburgerrestaurang – en Clock förstås – på en tomt bredvid hotellet.
– Där låg en fastighet som varit anläggning för den kuwaitiska armén. Nu stod den i stort sett oanvänd. Där byggdes en hamburgerrestaurang med drive through.
Clock i Kuwait invigdes 1985 och serverade burgare gjorda på lammkött med tahinisås, och friterade Gulfräkor.
Magnus Åkerman minns hur bilköerna ringlade långa.
– Kuwait var ju ett bilburet land i väldigt stor utsträckning och alla åkte i sådana här stora jävla amerikanare. Vi blev tvungna att bygga om hela infarten till hotellet, på grund av de långa köerna. Clock var oerhört populärt.
I filmen talas om en felstavad annons i tidningen Arab Times, där bokstaven "L" försvann i stavningen av "Big Clock Burger".... Minns du någon sådan skandal?
– (skratt) Nej, det minns jag inte. Jag tror att det kan vara en skröna.
För Magnus Åkermans del blev det dags att återvända till Sverige när kriget mellan Iran och Irak kröp närmare.
– Hotellet låg söderut, längs stranden från Kuwait City. Jag kommer ihåg att ett stort anfall ägde rum på en halvö vid utloppet av Eufrat och Tigris. Jag stod på taket och kunde se lysgranaterna och höra stridslarmet. Då insåg jag att man kanske skulle ta pengarna och springa.
Några år senare, efter Saddam Husseins invasion av Kuwait år 1990, såg Magnus Åkerman nyhetsbilder från platsen.
– Den strandremsa där hotellet låg hade blivit helt utbränd. Hotellet och Clock var borta.
Tiden i Kuwait minns han annars med glädje.
– Kuwaitierna var ungefär som vi svenskar. Nyfikna på det som pågick i Amerika och på andra håll, som Sverige.