– Robert Eggers och hans medförfattare Sjón hade läst min forskning som handlar om mentaliteten under vikingatiden, vilket spelar en central roll i filmens handling men också för vilken sorts film som de ville göra, skriver Neil Price, professor i arkeologi vid Uppsala universitet, i en mejlintervju med UNT.
Det var för en pandemi sedan som Neil Price blev kontaktad av Hollywoodregissören Robert Eggers som undrade om Uppsalaprofessorn kunde tänka sig att vara en av tre sakkunniga under inspelningen av hans film The Northman. Filmen som hade svensk premiär strax innan påskhelgen, är ett vikingadrama som utspelar sig runt 900-talet med Alexander Skarsgård i huvudrollen, och enligt Price krävdes det ingen större övertalning från Eggers sida.
– Jag har sett hans tidigare filmer och det här lät som ett roligt samarbete. Jag var dessutom bekant med den danska vikingasagan om Amleth som filmens narrativ baseras på.
Vad ombads du att göra?
– Jag läste flera versioner av manuset och gav kommentarer. Sedan arbetade jag med både scenografer och kostymörer när de skulle rekonstruera vikingatiden – det blev många zoomsamtal och mejlväxlingar. Jag skickade också hundratals bilder på olika föremål, byggnader och kläder.
Fick du besöka filminspelningen någon gång?
– Jag besökte inspelningen i Belfast innan de hade börjat filma och fick träffa filmteamet och se rekvisitan. Det var verkligen en extraordinär upplevelse – att få se vikingatiden byggas upp i sådan stor skala och med så många kreativa personer involverade. För en akademiker som är van vid universitetsbudgetar var det en överväldigande upplevelse.
– Pandemin satte tyvärr stopp för att få göra besök under själva inspelningen, men jag har träffat flera av skådespelarna i samband med lanseringen av filmen.
Du har tidigare skrivit att vikingarnas historia har blivit "utnyttjad och missbrukad" i populärkultur – kan du utveckla det?
– Bilden av vikingarna har omarbetats om och om igen, från medeltiden och framåt. Ofta har det funnits tvivelaktiga politiska skäl som har med nationalism och rasism att göra, men ingenting av detta berättar något om den faktiska vikingatiden. På senare år har vikingarna blivit mer populära än någonsin och ses i dag som en symbol för äventyr och resor.
– Jag tycker däremot inte att det är rättvist att kritisera dramafilmer för att de inte liknar dokumentärfilmer – de är underhållning med olika prioriteringar. Det är positivt att de uppmuntrar intresset för vikingatiden och får människor att lära sig mer. The Northman är däremot annorlunda, där har man försökt vara så exakt som det bara går. Man har också luckrat upp klicheer som finns om heroiska vikingakrigare genom att visa hur fruktansvärda dessa anfall var och vilka konsekvenser det fick. Jag älskade att arbeta med den här filmen och jag är väldigt nöjd med resultatet.
Har du varit involverad i liknande projekt tidigare?
– Inte i den här skalan, men jag har varit sakkunnig kring specifika detaljer i andra dramaprojekt och jag har varit inblandad i en hel del dokumentärfilmer. Jag har också flera andra historiska dramaprojekt på gång där jag är konsult, och det ser jag mycket fram emot.