– Vi startar om berättelsen om Pelle Svanslös. Det är en ny historia som jag har hittat på, men den är baserad på Gösta Knutssons karaktärer och Uppsalamiljöer, säger Johan Bogaeus, manusförfattare till den kommande animerade filmen "Pelle Svanslös".
– Men vi har varit trogna böckernas anda och vi har varit noga med att man ska känna igen sig i klassiska kattmiljöer i Uppsala.
Johan Bogaeus har tidigare bland annat skrivit manus till barn- och ungdomstv-serier som ”Barnen på Luna”, ”Julens hjältar”, men också till några Beckfilmer. Han berättar att när han fick frågan för fyra år sedan från Jon Nohrstedt, filmproducent som bor i Storvreta, var hans intresse ljumt.
– Böckerna kändes fragmentariska också, så det var svårt att se hur det skulle vara att göra en långfilm på dem.
Men vid en omläsning av Gösta Knutssons böcker väcktes hans sympatier för den svanslösa och snälla katten Pelle, som måste tampas med mobbare på grund av sitt annorlunda utseende.
Första gången Gösta Knutsson berättade om Pelle Svanslös var i radio 1937 och 1939 kom den första av hans tolv böcker om katten, "Pelle Svanslös på äventyr".
– I mitt manus får vi följa hur Pelle kommer till Uppsala och hur han hanterar mobbing och rasism. Jag älskar verkligen att skriva om den här katten. Han är naiv och snäll, men definitivt inte dum, säger Johan Bogaeus.
Någon egentlig relation till Uppsala har han inte, men manusjobbet inledde han med att ta sig upp i Domkyrkotornet för att få en överblick av staden. De bilder han tog med sin mobil användes sedan av filmens tecknare.
– Den kattkaraktär som jag kanske förändrat mest är Maja Gräddnos. I böckerna är hon bara söt. Men i mitt manus är hon "street smart" och lite av en ledare för de andra katterna. Det hon faller för hos Pelle är hans känsla för vad som är gott och ont, den delar hon.
Han hoppas också att biobesökarna ska få förståelse för vad som skapar en mobbare i hur han har skildrat elaka Måns, Bill och Bull.
Gösta Knutssons böcker är översatta till flera europeiska språk och kan läsas som en protest mot stödet för nationalsocialismen i Sverige strax före och under andra världskriget, de är en satir över sin samtid.
Många av förebilderna till katterna i Gösta Knutssons böcker kommer från författarens egna erfarenheter som Uppsalastudent. Pelle är författarens alter ego, och Maja Gräddnos har hans hustru Erna som förebild. Måns representerar ondska och elakhet i allmänhet, men har drag lånade från Hitler och Mussolini.
I Uppsala har Pelle lämnat konkreta tassavtryck. 2014 var Pelle Svanslös lekpark färdig att tas i besittning av lekande barn i Carolinaparken och med "Gösta Knutssons promenad" intill. På Åsgränd finns en glugg i barnhöjd med inbyggt Pelle Svanslösmiljö att titta på. Katten står också som staty i Stadsträdgården och har fått ett eget övergångsställe på Övre Slottsgatan.
– Både barn och vuxna lånar böckerna. Vi har många förskolor som lånar Pelle Svanslösböcker till olika projekt som handlar om hur man är en bra kompis, säger Marianne Sandberg Hven, barnbliotekarie på Uppsala stadsbiblioteks barnavdelning.
Här delas Våga vara snäll-stipendiet ut varje höst till någon skola eller förskola som arbetar i Pelles anda.
Den nya filmen om Pelle Svanslös är en SF Studios produktion i samproduktion med SVT, Film i Väst, Bonnierförlagen och Sluggerfilm. Den beräknas ha premiär i januari 2020.