Den 7 november 2020 lystes kvällshimlen upp av ett starkt ljussken. Ett buller hördes. Det visade sig att en stor meteorit, en så kallad bolid, kommit in i atmosfären och med våldsam kraft träffat jorden.
Nedslagsplatsen lokaliserades till Fjärdhundrabygden i Enköpings kommun. Åtskilliga personer gav sig ut i skogarna för att leta.
Efter några veckor påträffades den 14 kilo tunga järnmeteoriten av geologerna Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist. Fyndet lämnades in till Naturhistoriska riksmuseet med avsikt att rymdstenen skulle visas för allmänheten.
Så har ännu inte skett. I stället är meteoriten inlåst i ett kassaskåp på museet. Skälet är att det fortfarande pågår en juridisk tvist om vem stenen tillhör. På ena sidan står geologerna, på den andra markägaren Johan Benzelstierna von Engeström på Refvelsta gård.
Ungefär så kan grundberättelsen sammanfattas i korthet, det vill säga om man håller sig till sedvanlig nyhetsrapportering.
Filmarna Johan Palmgren och Isabel Andersson har valt en annan väg. I sin 60 minuter långa dokumentär "Meteoriten" lyckas de lyfta berättelsen till ett högre plan med plats för reflexioner kring filosofiska och existentiella frågor.
– Vi kom in tidigt i processen och visste inte vart det hela skulle ta vägen när vi började filma. Och visst, undan för undan inträffade många humoristiska och lätt absurda händelser att ta fasta på, säger Palmgren.
Isabel Andersson håller med.
– Det finns en del att fundera på i den här historien. Plötsligt ramlar det ned något magiskt från himlen och vad händer? Jo, direkt börjar människor bråka om vem har rätt till föremålet.
Till de milt komiska inslagen i filmen hör markägaren Johan Benzelstierna von Engeström planer på att uppföra ett monument på nedslagsplatsen. I filmen berättar han entusiastiskt om hur han tänker sig en obelisk med en replika av meteoriten överst. Till invigningsceremonin vill han bjuda in astronauten Christer Fuglesang och låta toner av David Bowies "Life on Mars" ljuda i den uppländska skogen.
Markägarens besvikelse när han inför ett medieuppbåd tar emot Uppsala tingsrätts dom 2022 går inte att ta miste på. Samtidigt bjuder han hela tiden på sig själv.
Johan Benzelstierna von Engeströms specialbeställda och meteoritdekorerade tårta han har med sig ut i skogen för att fira får han ingen användning för när domen meddelas. Den slungar han i väg inför smattret från fotografernas kameror. Fast kastet utförs dåligt. "Inte ens det lyckas jag med", konstaterar han med ett snett leende.
För tingsrättens dom går honom emot. Meteoriten tillhör upphittarna. Domen har dock överklagats till hovrätten, vars utslag ännu inte kommit.
Johan Benzelstierna von Engeström är filmen igenom tydlig med att det hela är en principfråga för honom. Han kräver äganderätten i egenskap av markägare men är samtidigt villig att låta allmänheten beskåda meteoriten på Naturhistoriska.
Att den flera år långa striden har kostat på framkommer i en scen där Johan Benzelstierna von Engeströms fru Sophia konstaterar att det nog varit bättre om meteoriten fallit ner någon annanstans än på deras marker.
Johan Palmgren och Isabel Andersson visar nu filmen under dokumentärfilmfestivalen Tempo som pågår i Stockholm. Där deltar "Meteoriten" i den tyngsta tävlingsklassen, Tempo Documentary Award.
Den kommer att kunna ses på SVT Play från 26 maj. I tablå-tv går den 28 maj kl 20 i SVT1.