1. No other land (ny på listan)
Masafer Yatta är en by på Västbanken som varit under israelisk ockupation sedan 1967, och hem till filmaren Basel Adras familj i generationer. När militären kommer och mejar ned deras hus stannar familjen kvar och bygger upp det igen. Men det blir svårare för varje gång. Filmen vann både publik- och dokumentärpriset på filmfestivalen i Berlin och "har en uthållig filmares temperament och en politisk aktivists patos, där de nedslående bilderna får tala för sig själva" skrev Sonya Helgesson Ralevic, i veckans recension och kallade den "ett litet underverk som uppstått i dammet av bulldozerns skadegörelse".
Betyg: 5
2. Min mormors miljoner
Thailands Oscarsbidrag handlar om unge M som drömmer om att ha massor av pengar. När hans mormor blir allvarligt sjuk går han in för att hon ska låta honom ärva allt. En hjärtevärmande berättelse tar vid, om vänskap och medmänsklighet. "En livsbejakande film som gör dina steg lättare och ditt hjärta två storlekar större", recenserade Daniel Hånberg Alonso.
Betyg: 5
3. Maria (ny på listan)
Skildrar Maria Callas sista dagar, när den pillerknaprande stjärnan kämpar med att hitta sin röst igen för att göra en comeback. Regissören Pablo Larrain har tidigare gjort filmen "Jackie" om Jaqueline Kennedy Onassis, och lyckas återigen skickligt skildra ett kvinnoöde, som gjort för att dramatiseras. UNT:s Björn G Stenberg hyste farhågor för hur Angelina Jolie skulle tackla huvudrollen men imponeras i sin recension av hur Jolie gestaltar "den himmel och det helvete som det verkar vara att bli uppburen diva för att sedan tappa det. Det är i mycket hennes förtjänst att filmen blir så gripande".
Betyg: 4
4. A real pain
Efter deras mormors död får de omaka kusinerna David (Jesse Eisenberg, som även står för regin) och Benji (Kieran Culkin) ett arv. Det ska användas till att besöka den judiska mormoderns hemland Polen. Resan tar dem i hennes fotspår, genom Förintelsens kvarlämningar. "Med sin andra långfilm lyckas Jesse Eisenberg plocka in den judiska historieskrivningen i samtiden på ett tilltalande sätt, utan att det för den sakens skull blir överslätande", skrev Emma Thimgren i sin recension.
Betyg: 4
5. Konklaven
Kardinal Thomas Lawrence (Ralph Fiennes) blir inblandad i ett fängslande maktspel när en ny påve ska utses. "I vackra vinklar återges Vatikanens konstnärliga utsmyckningar, men också mystiska prång där planer smids, allianser ingås och hemligheter blottas", skrev Susanne Sigroth Lambe i sin recension.
Betyg: 4