1. Min mormors miljoner
Thailands virala Oscarsbidrag är filmen om unge M som drömmer om att ha massor av pengar och inte behöva jobba för dem. När hans mormor Mengju blir allvarligt sjuk går han in för att bli mormors favorit i hopp om att hon ska låta honom ärva allt. Här uppstår en hjärtevärmande berättelse om generationsöverskridande vänskap och medmänsklighet. I Asien blev det viralt att på Tiktok lägga upp snoriga gråtvideor på sig själv efter att ha sett filmen. "En livsbejakande film som gör dina steg lättare och ditt hjärta två storlekar större", skriver UNT:s Daniel Hånberg Alonso i veckans recension.
Betyg: 5
2. Konklaven
Vatikanens slutna gubbrum exponeras i en överraskande spännande dramathriller. Kardinal Thomas Lawrence (Ralph Fiennes) blir inblandad i ett fängslande maktspel när en ny påve ska utses. Fantastiskt skådespeleri och ett suggestivt bildberättande. "I vackra vinklar återges Vatikanens konstnärliga utsmyckningar, men också mystiska prång där planer smids, allianser ingås och hemligheter blottas", skrev Susanne Sigroth Lambe i sin recension.
Betyg: 4
3. Wicked
"Trollkarlen från Oz"-världen väcks till liv i ett färgsprakande fantasyepos. Ariana Grandes och Cynthia Erivos insatser skänker en ny seriositet till karaktärerna i musikalen "Wicked" som utspelar sig innan den klassiska originalberättelsen. Den amerikanska musikalen "Wicked" hade premiär 2003 och utspelar sig innan Dorothy anländer till sagolandet. Här blir den onda häxan en betydligt mer komplex figur. UNT:s Emma Thimgren såg hur "den till ytan glittrigt glättiga musikalen blir en berättelse om utanförskap och om att våga gå utanför normerna, samtidigt som de politiska undertonerna är tydliga".
Betyg: 4
4. Hacking hate (ny på listan)
Den svensk journalisten My Vingren wallraffar bland nättroll och nynazister i den journalistiska dokumentärfilmen "Hacking hate". Genom att skapa falska konton på sociala medier får hon tillgång till slutna forum, fyllda av rasistiska memes och våldsvideor, samt inbjudningar till fysiska möten i en norsk skog. Det är en mörk värld som framträder – med kopplingar till terrordåd. UNT:s recensent Johannes Hagman ser en film som kanske hade fungerat ännu bättre som tv-serie men ändå blir ett "vittnesmål om näthat och techjättars girighet" och "en påminnelse om det viktiga arbete som engagerade journalister utför i demokratins tjänst".
Betyg: 3
5. Levande och döda i Winsford (sista chansen)
Den pressade tv-personligheten Maria (Mirja Turestedt) konfronterar sin make, den uppburne författaren Magnus (Thomas W. Gabrielsson), som blivit anklagad för våldtäkt, något han nekar till. Stämningen är dålig när paret trots allt väljer att åka till Marocko med bil och tar vägen över Polen för att träffa en gammal vän. UNT:s deckarälskande recensent Björn G Stenberg är övertygad om att "Levande och döda i Winsford" kommer att hitta sin tilltänkta (medelålders) publik, då regissören "Caroline Ingvarsson lyckas bra med att göra en mycket stämningsfull thriller som låter berättandet få ta sin tid".
Betyg: 3