Under hösten 2023 inleder Centrum för medicinsk humaniora vid Uppsala universitet ett samarbete med olika konstnärer. Syftet är att få in ytterligare en dimension i forskningen om kropp och själ. Projektet ska ge forskare och konstnärer möjlighet till utbyte av varandra.
Första samarbetet är med konstnären Anna Odell.
– Jag är jätteglad över den här möjligheten. Jag har alltid önskat att man ska arbeta mer tvärdisciplinärt, säger hon.
Anna Odell har skapat flera konstprojekt på temat om den psykiatriska vården i Sverige. Mest känd är hon för ”Okänd kvinna 2009-349701” från 2009, där hon gick "undercover" för att synliggöra olika maktstrukturer inom vården och hur samhället ser på psykiskt sjuka.
Konstverket ledde till kontroverser och hon dömdes av Stockholms tingsrätt för oredligt förfarande. Hon fick senare viss upprättelse och hyllades för långfilmen "Återträffen", där hon stod både för manus och regi samt spelade huvudrollen. Filmen vann guldbaggen för bästa film och manus 2013.
För UNT berättar Anna Odell om sina tankar inför det fyra månader långa projektet som väntar.
– När jag gick på Konstfack var stort fokus på konst i offentligheten och gör man konst i offentligheten borde det inbegripa forskning också. Det här känns helt rätt för mig. Sedan är det läskigt att det handlar om en så kort tid. Hur ska jag hinna? Mina projekt blir rätt omfattande, så jag önskar att det varit under en längre tid.
Arbetsnamn på hennes projekt är "Psyket". Under den här tiden ska hon hinna göra både research och framställa ett filmat verk. Hon har fått ett eget arbetsrum på universitetet och kommer att möta många forskare och verksamma inom psykiatrin.
– Mitt sätt att jobba som konstnär har många beröringspunkter med forskning och nu får jag komma nära forskare och vi kan lära av varandra. Jag märker att de är intresserade av mig och jag av hur de jobbar.
Vad kan du bidra med till forskningen?
– Det är för tidigt att svara på men jag kommer vara med i en kurs för läkarstudenter och presentera ett fall och diskutera etiska dilemman. Mitt sätt att göra det tänker jag skiljer sig mycket från hur man brukar göra. Det blir spännande att höra vad studenterna säger vid utvärderingen.
Samarbetet inleddes i mitten av augusti och till projektet söker hon även psykiatriker och vårdpersonal som har jobbat inom psykiatrin, under en längre tid.
– Till det här videoverket söker jag personer som blir en så bred och representativ grupp som möjligt, med olika sorters förhållningssätt. Jag undersöker hur en viss situation skulle behandlas i verkligheten. Hur man förhåller sig till vissa saker i en personalgrupp, säger hon.
Det är första gången Centrum för medicinsk humaniora gör den här typen av samarbete och har konstnärer i byggnaden, ett så kallat "Artist-in-residence". Ylva Söderfeldt, föreståndare för Centrum för medicinsk humaniora, förklarar att, förutom den konstnärliga kvalitén fanns det stort intresse hos den medicinska fakulteten för Anna Odell, vilket gjorde att man valde henne bland hundra konstnärer som sökte till projektet.
– Det var viktigt för oss att det var ett verk och en konstnär som hade ett intresse av att vara en del av vår miljö, inte bara ha det här som ett tillfälle att arbeta på sin egen kammare. Det skulle finnas en stark aspekt att jobba tillsammans med dem som är verksamma vid Centrum, säger Ylva Söderfeldt.
Hur kan hon som konstnär bidra till er forskning?
– Vi är en tvärvetenskaplig miljö där vi jobbar med möten och olika sätt att skaffa oss kunskap. Det som skiljer olika vetenskapliga discipliner åt är ofta vilken typ av frågor vi ställer. Den typen av samtal som uppstår med Anna och de frågor hon ställer hjälper oss att tänka på nya sätt kring vår verksamhet.
Hur ser ni på hennes kontroversiella rykte?
– Det som står ut för oss är hennes vilja att engagera personer i samtal. Det kan vara samtal som handlar om kontroversiella saker och är svåra att ha. Men hon har en förmåga att hamna i en produktiv diskussion även med personer som kanske inte vill prata om just det här ämnet. Det ser vi som värdefullt.
Arbetet kommer att presenteras under ett publikt event senare i höst i Uppsala.